IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тексаски адвокати съдят Apple, Facebook и Twitter заради достъп до лични данни

Поради пропуски в операционните системи на Apple и Google, някои приложения могат да дадат достъп до адресната книга и снимките в смартфон или таблет

10:14 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тексаски адвокати съдят Apple, Facebook и Twitter заради достъп до лични данни

Група адвокати от Тексас са подали колективен иск срещу 18 IT компании, включително Apple, Facebook и Twitter. С иска те се изправят и срещу приложения, които прихващат данни от своите потребители без разрешение. Повод са наскоро разкритите подробности, че някои приложения, чрез пропуски в операционните системи IOS на Apple и Android на Google, могат да дадат достъп до адресната книга и снимките в смартфон или таблет, пише ZDNet.

Целта на тексасците е да се наложи възбрана и обезщетение за ищците, които са били засегнати от събирането на данни. Това става ясно от жалбата до Окръжния съд за западната област в Остин, Тексас. Сред останалите обвинени компании са Beluga, Burbn, Chillingo, Electronic Arts, Foodspotting, Foursquare, Gowalla, Hipster, Instagram, Kik Interactive, LinkedIn, Path, Rovio, Yelp и ZeptoLab.

„Личната сфера е основно американско право", казва Джеф Едуардс, главен прокурор. „Затова тя няма да се крие зад технологиите и да престане да съществува, когато някой пожелае да използва една видео игра или друго приложение по мобилния си телефон."

Междувременно управляващият директор на Apple Тим Кук е изнесъл лекция пред съоснователя на Path Дейв Морин, пише в свой анализ Bloomberg Business Week. В централата на Apple Кук е смъмрил публично и пред други мениджъри Морин, заявяват няколко източници пред вестника.

В началото на февруари стана известно, че чрез функцията „добави приятели“ може да се получава достъп до адресните книги на iOS и да се събират наличните там данни. По-късно стана ясно, че функция на операционната система, която позволява на приложенията да определят местоположението на потребителя, дава таен достъп до цялата галерия със снимки. Подобна "дупка" е открита и в Android. Американският сенатор Чарлз Шумер поисках разследване на настройките за поверителност на Android и iOS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още