IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga слага стотици милиони на масата за придобивания

Компанията променя стратегията си и вече се стреми към утвърдени имена на пазара на игри

10:44 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рекламен билборд на Zynga пред входа на Nasdaq. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рекламен билборд на Zynga пред входа на Nasdaq. Снимка: Ройтерс

Основният разработчик на игри за Facebook – Zynga, е готов да похарчи стотици милиони долари в търсене на следващия хит сред потребителите на социалната мрежа. Фокусът ще бъде поставен върху сключването на няколко сделки през следващите години с размера на последното голямо придобиване на Zynga от миналия месец, пише Bloomberg.

През миналия месец компанията плати 180 млн. долара, за да придобие OMGPop, след като за периода 2010-2011 година бяха вложени 147,2 млн. долара в придобиването на общо 22 фирми.

„Обичаме да намираме страхотни, окомплектовани екипи, които споделят нашите мисия и визия“, заявява изпълнителният директор на Zynga Марк Пинкъс. „Ако видим подходящи възможности, които значително да повишат интереса към игрите на Zynga, ще действаме агресивно“, категоричен е той.

Още в първата си година като публична компания Zynga се насочва към сливания и придобивания, за да развие дейността си в нови региони и пазари. Към момента фирмата разполага с 1,81 млрд. долара като пари в брой и краткосрочни инвестиции, което показва големия потенциал за сделки.

Zynga прави преход в своята стратегия, променяйки досегашния си фокус за придобиване на по-малки и относително непознати компании към по-големи и вече утвърдени имена в бизнеса.

Като основен проблем за момента се очертава неспособността на Zynga да задържи повечето от талантите, които идват с придобитите проекти. Основателите на поне шест от закупените от компанията проекта вече не са в нея. Сред тях е и създателят на една от най-популярните игри във Facebook Mafia Wars – Роджър Дики.

„Културата на Zynga не е за всеки. Това е култура на много голяма отчетност“, обяснява Набеел Хаят, бивш служител на компанията, основател на закупения от Zynga проект Conduit Labs.

При придобиването на проекти мениджмънтът на Zynga се стреми да запазва порядките в отделните екипи. Пример за това е политиката да не се провеждат срещи в сряда, която е била характерна за придобитата през 2010 година Newtoy. В случая на Coduit Labs е била запазена практиката за групово посещение на комедийно шоу веднъж седмично.

В опит да задържи предприемачите си, Zynga предлага опции върху акции от капитала на компанията. За разлика от повечето други фирми в Силициевата долина обаче сделките не се структурират около представянето на проектите, при което основателите получават повече пари или акции при постигането на определени приходи, брой потребители или печалба.

„Не харесваме този подход“, обяснява Колийн МакКриъри, ръководител на дирекцията за човешки ресурси в Zynga. “Той насърчава индивидуализма. Използването на опции, които са разпределени в период от няколко години, е далеч по-добър начин за приобщаване на предприемачите към останалата част от компанията“, посочва тя.

Към момента около 17% от всички 2 846 служители на Zynga са дошли в компанията след придобиване на проектите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още