fallback

ИТ гиганти обещават консултантска помощ за технологичния парк край София

Google, Hewlett Packard и Cisco биха съдействали за разработването на концепцията за бъдещия проект, съобщи при визитата си в САЩ президентът Росен Плевнелиев

10:17 | 18.05.12 г. 4

Известни компании като Google, Hewlett Packard и Cisco са изразили желание да окажат съдействие на България при разработването на концепцията за изграждане на технологичен парк край София. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии. По време на работните си срещи в Сан Хосе Плевнелиев е представил българския проект, като е припомнил традициите на страната в областта на информационните технологии.

„България има обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи. Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев.

Проектът с технологичния парк се разработва от министерството на икономиката, като се очаква до края на годината да бъде осигурен и парцелът за изграждането на „София тех парк“.

Правителството ще вземе решение да предостави един от най-атрактивните парцели в София, а именно този при "4-ти километър" на "Цариградско шосе" за неговото изграждане, посочи още президентът.

Проектът ще се финансирана с европейски средства по оперативна програма "Конкурентоспособност", като по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 05.09.22 г.
fallback