IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не напредва в иновациите

Заедно с Румъния, Литва и Латвия страната ни е доста под средното ниво за развитие на научните постижения в ЕС

17:45 | 07.02.12 г. 9
България не напредва в иновациите

Развитието на иновациите в България остава доста под средното ниво на постиженията, отчетени в останалите държави от Европейския съюз през 2011 г., показва индексът на европейския Съюз за иновациите, въведен със стратегията за развитие „Европа 2020“, съобщиха от Европейската комисия.

Заедно с Румъния, Литва и Латвия през миналата година страната ни е поставена в най-ниската четвърта категория на развитие. Причината е в ниското ниво на държавни и частни инвестиции, насочени за научни открития.

Докато през 2002 г. делът на тези инвестиции е представлявал 0,10 % от БВП, то през 2009 г. е нараснал едва до 0,16%, се посочва в доклада.

Въпреки че държавите от ЕС отчитат през 2011 г. увеличение на инвестициите в иновации, този ръст е забавен и не може да скъси разстоянието, което дели Европа от лидерите САЩ, Япония и Южна Корея, се посочва в евродоклада.

По този повод заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни отбеляза, че са необходими повече усилия за насърчаване на иновациите в европейските държави.

„За да преодолеем изоставането от основните ни икономически партньори и да се справим с настоящата криза, трябва да насочим всички усилия към иновациите. Разчитаме най-вече на предприятията, тъй като те са доказали, че са в основата на успеха на иновациите“, посочи още Таяни.

От всички държави в ЕС най-добро развитие в областта на иновациите отбелязват Швеция, Дания, Финландия и Германия, които притежават редица общи предимства и където ключова роля играят бизнес дейностите и публично-частните партньорства.

Индексът се изчислява въз основа на 24 показателя, като ключови фактори за оценка са ефективното приложение на научното откритие в практиката, фирмените инвестиции, човешките ресурси и др.

Швеция, която заема първо място в ЕС, доминира в три от 8-те измерения за иновации, а именно човешки ресурси, финанси и подкрепа, както и фирмени инвестиции.

Германия и Дания имат най-добри резултати в постигането на добри връзки с предприемачеството и интелектуални активи спрямо иновативни предприятия и икономически ефекти.

По време на форум, посветен на интелигентния растеж, организиран от Световната банка заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова заяви, че в момента над 200 млн. евро по различни схеми на оперативна програма „Конкурентоспособност“ са предназначени за разработване и внедряване на иновации и за подобряване на проиновативната инфраструктура.

„Скъсаната през последните години връзка между науката и бизнеса е един от основните фактори за намалената конкурентоспособност на българската икономика”, каза Жулиета Хубенова.

По нейните думи, част от усилията на МИЕТ да промени този негатив са съсредоточени и в работата по проект за създаване на научно-технологичен парк. Той трябва да събере на едно място науката, която предлага иновативни решения, студентската общност, която също е част от този процес, бизнеса, който има нужда от тези решения и структурите, които могат да ги финансират. Проектът, който е част от ОП “Конкурентоспособност“, е на стойност 50 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
shmitz
преди 12 години
Според мен проблема започва още от средните училища. Докато някои от нас трудно изкласяваха в елитните училища, в по-долнопробните оценките се подаряваха. Същите тези завършващи отиват да кандидатстват и много от по-знаещите от елитните изпадаха от класацията, заменени с недотам образованите им конкуренти. Ето така университетите се пълнеха с полуграмотни, а да не говорим колко колежчета и университети се нароиха само за да вземат парите на онези дето не за висше, а и за средно нямат знания, ама айде мама плаща и си взамат и те дипломка! Плюс това 90% от нашите завършили инженери не оправдават безплатната инвестиция на данъкоплатеца и не създават, а ремонтират или си кретат в някоя по-неангажираща длъжност! Много вишисти, а проста нация! Що за чудо сме!? Има и много примери как неграмотни хора се занимават с неща, които изискват ценз и задължителни познания, нооооооооооо това е тук! Всички са разбирачи!Инженери с лопата да ринеш, ама какво са проектирали голямата част от тях!?Чушкопек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
"С тази политика, която се води(ни налагат отвън)"Винаги е по-лесно някой друг да е виновен за това, което си причиняваме сами хората в България като общност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
"Разбиха тотално образованието на което неможеха да ни стъпят и на малкото пръстче."Илюзии, които могат лесно да бъдат разбити само с един поглед към международните класации на университетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
А иначе ето един добър пример, който показва, че въпреки системата, успехи са възможни: http://***/wXdygbНо и, че една птичка пролет не прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mapto
преди 12 години
"Особено силно се орязват финансите и се смачква имиджа на научните институции в последните години."По принцип не е хубаво, че намаляват парите за наука и образование, но същинският проблем е, че феодалните старчета са узурпирали институциите и не дават на никой друг да пробие и по този начин да покаже, че те седят само на стари лаври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Какви иновации, какви 5лв.? За иновации трябва качествен, интелигентен народ, икономика ползваща такива хора... С тази политика, която се води(ни налагат отвън), след някоя друга година единствената възможна иновация ще е метачка с ДВЕ метли... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Jack Bauer
преди 12 години
Естествено че няма да напредва в иновациите,защото политическият елит няма полза.Глупавия по-лесно се управлява,по-малко му се плаща,и гласува за когото му се каже.Мечтата на нашия политик е всички да сме ***,необразовани да живеем в мизерия,и тогава ще имат 100% успеваемост по избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
nezabelejim
преди 12 години
Разбира се, че ще бъдем на последно място по иновации, а от там и на последно място по стандарт. От 22 години в България системно се унищовават промишлените предприятия и инженерно-техническите науки. Особено силно се орязват финансите и се смачква имиджа на научните институции в последните години. Човек има чувството, че някой иска нарочно България да е бананова република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още