IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заделени са 127 млн. евро за иновативни проекти в ИТ-сектора

Транспортното министерство обяви прием, който ще продължи до средата на май

14:33 | 07.02.12 г.
Заделени са 127 млн. евро за иновативни проекти в ИТ-сектора

Български компании и организации от сектора на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) могат да участват за субсидиране по рамковата програма “Конкурентоспособност и иновации” на Европейската комисия, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Кандидатите могат да участват в шестия конкурс от програмата “Подкрепа за ИКТ политики”, чиято сесия е отворена на 3 февруари и ще продължи до 15 май.

Индикативният бюджет за всички участници е 127 млн. евро.

Програмата е насочена към широкото внедряване и използване на информационните и комуникационни технологии от гражданите, правителствата и бизнеса, като особено внимание се отделя на малките и средни предприятия.

Финансират се пилотни проекти за оперативна съвместимост между националните системи за публични електронни услуги, например в областта на обществените поръчки, здравеопазването, електронната идентификация.

Отпускат се средства и за внедряване на иновативни продукти и услуги в приложни области като енергийна ефективност, опазване на природната среда, интелигентни транспортни системи, социални грижи, здравеопазване, образование и др. Един от приоритетите е осигуряване на широк многоезичен достъп до културно и научно съдържание в ЕС.

В работната програма за 2012 г. има пет теми, по които се приемат предложения. В раздел “ИКТ за „интелигентни” градове” са предвидени 27 млн. евро. Проектите трябва да стимулират развитието на иновативни електронни услуги, допринасящи за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии в атмосферата с 15 до 30%.

Най-голям бюджет от 41 млн. евро е заделен за проекти по темата “Цифрово съдържание, отворени данни и креативност”. Те са свързани с осигуряване на достъп до Европейската библиотека EUROPEANA, за развитие на нови творчески индустрии и за отворен достъп до научна информация и широко използване на цифровизирана географска информация.

Бюджетът за въвеждане на системи в здравеопазването или в социалните сфери е 24 млн. евро. За внедряване на услуги на електронното правителство, които да се предоставят в цяла Европа Европейската комисия отпуска 20 млн. евро.

По темата “Сигурни електронни услуги” ще се финансират проекти на стойност 15 млн. евро, фокусирани основно върху борбата с кибер заплахите, използването на облачните технологии за развитие на мобилни бизнес приложения и използването на сателитни комуникационни мрежи за постигане на 100 % широколентово покритие (бърз интернет) в Европа.

Проектите се подават в Еврокомисията от международни консорциуми, съставени от представители на различни страни-членки на ЕС или от асоциирани по програмата държави.

От 2007 година досега по програмата “Подкрепа за ИКТ политики” е договорено финансиране в размер на 3 788 670 евро за 39 български бенефициенти, които са участници в 27 проекта, поясниха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още