IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТ гиганти обещават консултантска помощ за технологичния парк край София

Google, Hewlett Packard и Cisco биха съдействали за разработването на концепцията за бъдещия проект, съобщи при визитата си в САЩ президентът Росен Плевнелиев

10:17 | 18.05.12 г. 4
ИТ гиганти обещават консултантска помощ за технологичния парк край София

Известни компании като Google, Hewlett Packard и Cisco са изразили желание да окажат съдействие на България при разработването на концепцията за изграждане на технологичен парк край София. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии. По време на работните си срещи в Сан Хосе Плевнелиев е представил българския проект, като е припомнил традициите на страната в областта на информационните технологии.

„България има обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи. Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев.

Проектът с технологичния парк се разработва от министерството на икономиката, като се очаква до края на годината да бъде осигурен и парцелът за изграждането на „София тех парк“.

Правителството ще вземе решение да предостави един от най-атрактивните парцели в София, а именно този при "4-ти километър" на "Цариградско шосе" за неговото изграждане, посочи още президентът.

Проектът ще се финансирана с европейски средства по оперативна програма "Конкурентоспособност", като по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kat_von_d
преди 11 години
Именно как да се зарадваме на такъв мащабен проект, като условията в тая държава ни карат да се блъскаме и да събираме подписи за уж елементарни условия като детски кухни, училища, детски градини... Ама то нито управляващите, нито президентът технократ видят келепира в тая работа, а кой ти пита нас имаме ли пари за частни такива. Лицемери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
venko_rbnt
преди 11 години
И аз това питам!? Не може всички да сме ИТ-та при положение, че и без това няма работа за всички специалист в сферата! Ами другите минаваме на активна фотосинтеза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
yanchev_1985
преди 11 години
Но драги ми мистър президент, то и сега за IT-тата има предостатъчно работа! Отворете джобса и вижте какво чудо е - търсят се само програмисти. Ами останалите? Те какво да правят - да стягат куфарите и сами да си "търсят място под слънцето". Тази политика не струва! Тя е напълно дискриминационна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dimitrichka24
преди 11 години
Първо трябва да се преборим с високата престъпност и корупция у нас. Целите на Плевнелиев са високи и иска да развие България като технологична страна, но първо трябва да се преборим с порочните неща, които се случват всеки ден около нас и тогава да търсим американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още