IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo продава половината си дял в Alibaba

Китайският концерн ще плати 6,3 млрд. долара в брой и нови привилегировани акции за до 800 млн. долара

09:40 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят и главен изпълнителен директор на Alibaba Джак Ма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят и главен изпълнителен директор на Alibaba Джак Ма. Снимка: Ройтерс

Изпадналият във финансова и мениджърска криза американски интернет концерн Yahoo ще продаде акции от Alibaba на обща стойност около 7,1 млрд. долара, като купувач е самият китайски концерн.

След няколко години на борба, в понеделник американската компания обяви, че се предава на натиска на китайците и продава половината от акциите си на собствениците на Alibaba. Пакетът от сегашните общо 40% е сред перлите в короната на интернет пионера, който наскоро попадна под огромен натиск заради силен спад в продажбите, предава Ройтерс.

Yahoo ще получи поне 6,3 млрд. долара в брой и нови привилегировани акции на Alibaba на стойност до 800 млн. долара. Парите ще потекат към акционерите на Yahoo, след като компанията обяви обратно изкупуване на акции в размер на 5 млрд. долара.

Анализаторите призоваваха многократно Yahoo да излезе от Alibaba. Според оценките им по-голямата част от стойността на Yahoo е в азиатските ѝ участия, но продажба на активите там щяла да доведе до опростяване на структурата на собствеността на концерна и би направила стойността на компанията по-лесно разбираема за инвеститорите.

Преговорите между двете компании обаче се проточиха във времето. В началото на декември агенцията писа, че Alibaba търси заем, за да купи обратно 40-процентовия дял в компанията, който преди години беше придобит от Yahoo. По-късно отново Ройтерс съобщи, че китайската компания готви оферта към американците.

През миналата година Yahoo претърпя провал в битката си за рекламни постъпления с  Google и загуби една пета от приходите си. Само за няколко месеца концернът уволни и двама главни изпълнителни директори, като сега компанията се ръководи временно от Рос Левинсън.

Китайската компания пък обяви плановете си за борсов дебют в САЩ. Въз основа на получената от Yahoo цена Alibaba се оценява в момента на 35 млрд. долара (около 27,4 млрд. евро).  В момента компанията е котирана на борсата в Хонконг, като периодично се появяват спекупации, че мажоритарният собственик иска да си върне пълния контрол върху компанията и да я свали от търговия на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още