IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадски инвеститор подкрепи RIM

Известният като „Уорън Бъфет на Севера“ Прем Ватца увеличи значително своя дял в производителя на BlackBerry

11:15 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият канадски инвеститор Прем Ватца увеличава участието си в производителя на BlackBerry, местната компания Research in Motion, като по този начин я подкрепи в труден за нея момент. Както стана ясно от подадено в понеделник до Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) уведомление, Ватца е увеличил своя дял в компанията до почти 10%.

Едва миналия септември „Уорън Бъфет на Севера“, както наричат в Канада и САЩ предприемача и изпълнителен директор на застрахователния концерн Fairfax Financial, влезе в RIM, а сега вече е най-големият известен акционер с акции за около 350 млн. долара, предава Ройтерс.

Както става ясно от документите, инвестиционният концерн на Ватца Fairfax Financial Holdings е купил акциите още в началото на месеца и увеличава ангажимента си от септември, когато купи 2,2% в компанията. През януари инвеститорът бе избран и за член на Надзорния съвет на RIM, пише Wall Street Journal.

Тогава концернът взе решение за радикално ново начало в политиката за персонала и замени мениджърите.

Двамата дългогодишни председатели на борда Джим Балсили и Майк Лазаридис трябваше да си тръгнат, а кормилото в компанията пое Торстен Хайнс. Редица инвеститори обаче се съмняват, че Хайнс ще успее да направи поврат в продажбите. Самият директор неколкократно обяви, че компанията преглежда всички възможности за бъдещето си, като не изключва и продажба.

Сделката на Ватца окуражи други инвеститори, че производителят на Blackberry може скоро да поеме нагоре. Пазарният дял на RIM на американският пазар на смартфони падна от около 50% до по-малко от 10%, а акциите се обезцениха с над 90% от 2008 г. насам.

Базираният в Канада Ватца неколкократно обяви, че вярва в дългосрочния успех на RIM и смята, че компанията е подценена.

Анализатори очакват, че предприемачът няма намерение да закупи цялата компания, а с разширеното си участие иска да намали себестойността на влизането си в нея.

„Нормалният инвестиционен хоризонт на Ватца е между три и пет години“, казва анализаторът Самет Канаде от Northern Securities.

От дълго време има спекулации за изкупуване на канадския пионер в производството на мобилни телефони. Цената на акциите на компанията падна с 80% през последните дванадесет месеца.

RIM практически изобрети мобилната онлайн кореспонденция с първите си BlackBerry. От известно време насам обаче концернът не може да устои на засилената конкуренция от страна на iPhone на Apple и на устройствата с операционната система Android на Google.

Пазарният дял продължава да се свива, а през миналия месец RIM обяви и първата си оперативна загуба от осем години насам. Компанията, начело на която е германецът Торстен Хайнс, обяви също така, че ще съкрати 5000 работни места – почти една трета от всички служители.

Очаква се Apple да хвърли светлина върху изтеклото тримесечие във вторник. Nokia – друг гигант в бранша, който подобно на RIM изпитва затруднения в последно време, обяви загуба от 826 млн. евро спрямо загуба от 487 млн. евро за предишното тримесечие. В понеделник Moody's нанесе нов удар на финландците и намали кредитния рейтинг с две степени до "Ba3". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още