IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens обяви, че проблемът с вируса Stuxnet е решен

Stuxnet беше открит през 2010 г., след като се оказа, че е поразил редица индустриални мощности в Близкия изток и Иран

22:02 | 24.07.12 г.
Siemens обяви, че проблемът с вируса Stuxnet е решен

Германският инженерен гигант Siemens представи решение за софтуерните пропуски, позволили заразяването на произведени от компанията системи с компютърния вирус  Stuxnet, съобщава BBC.

Stuxnet беше открит през 2010 г., след като се оказа, че е поразил редица индустриални мощности в Близкия изток и Иран.

Иранската ядрена програма беше особено тежко засегната от кибер атаката, тъй като се оказа, че Stuxnet е специално разработен, за да саботира деликатните процеси при работата на използваните за обогатяване на уран центрофуги.

Решението на Siemens е предложено месец, след появата на информация за нова кибер атака срещу ислямската република - този път чрез вируса Flame.

Stuxnet експлоатира слабости в софтуера на Siemens, за да поеме управлението на логически контролери – устройства, използвани в редица индустриални производства за автоматизиране на процесите.

Вероятно именно Stuxnet е причината Иран да подмени много от центрофугите за обогатяване на уран в централата си в Натанз.

Все още не е ясно, кой е създателят на Stuxnet, но експертите по кибер сигурност изтъкват, че вирусът  е толкова сложен и тясно таргетиран, че единствено правителство е в състояние да предостави ресурсите за неговото създаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още