IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на Blackberry спира полета надолу

Лъч надежда за Research in Motion – финансовото положение за второто тримесечие е по-добро от преди три месеца

09:58 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производителят на Blackberry спира полета надолу

Само няколко месеца преди старта на продажбите на първия смартфон с изпълнената с надежда операционна система BlackBerry 10 производителят Research In Motion спира низходящата тенденция. Това подхранва надеждата, че канадският ветеран на индустрията все още има бъдеще на пазара, доминиран от Apple с iPhone и телефоните с Android.

В своето второ фискално тримесечие (1 септември) RIM се е представил по-добре във финансово отношение в сравнение с предходните три месеца. Приходите леко се увеличават, загубата е намалена, а касата започва да се пълни с пари. Това беше пълна изненада за инвеститорите: в следборсовата търговия в четвъртък разпродаваната до този момент акция скочи с 20 на сто.

В чисто финансово отношение обаче положението продължава да е доста мрачно – в рамките на три месеца RIM е успял да продаде само 7,4 млн. устройства Blackberry. За сравнение, Apple продаде само в първите три дни от старта на продажбите на новия iPhone 5 повече от 5 милиона броя.

През предходното тримесечие RIM достави 7,8 млн. смартфона и 10,6 млн. през същото тримесечие година по-рано. Няма съмнение обаче, че пред родения в Германия главен изпълнителен директор на RIM Торстен Хайнс стои много работа. Той обаче заяви в централата във Ватерло, че е започнал да инициира сериозни промени в дружеството.

Хайнс съкращава 5000 от общо 16 000 работни места, за да намали съществено разходите. Същевременно той насърчава разработката на новата операционна система BlackBerry 10, от която зависи оцеляването на компанията. Първите смартфони с изградения от нулата нов софтуер ще бъдат пуснати на пазара в началото на следващата година.

Ръководството не крие факта, че предвид срива в продажбите и през това тримесечие ще има оперативна загуба. В допълнение RIM трябва да похарчи доста пари, за да пусне новите смартфони с BlackBerry 10 на пазара. Паричните баланси на RIM са в размер на 2,3 млрд. долара, което е малко по-висока стойност от преди три месеца.

Като цяло, финансовата ситуация е подобрена. За последното тримесечие е отчетена чиста загуба от 235 млн. долара (182 млн. евро). В предходното тримесечие загубата бе цели 518 млн. долара. Приходите се увеличават леко с 2 на сто до 2,9 млрд. долара.

Само преди година RIM отчиташе печалби, а именно 329 млн. долара за второто фискално тримесечие. Оттогава компанията пое надолу. Blackberry започна да губи пазарен дял от iPhone и Android. Според данни на пазарния анализатор IDC през второто календарно тримесечие устройството държи 4,8% от общите доставки - по-малко от половината от дела година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още