IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Nokia ѝ остана само надеждата

Загубата за третото тримесечие е почти 1 млрд. евро, приходите се сриват с една пета на годишна база

16:38 | 18.10.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Nokia остава силна в продажбите на &quot;традиционни&quot; мобилни телефони, но те носят по-ниска печалба. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Nokia остава силна в продажбите на "традиционни" мобилни телефони, но те носят по-ниска печалба. Снимка: Ройтерс

Въпреки всички усилия финландският телекомуникационен концерн Nokia остава в червената зона на загубите. За третото тримесечие на годината компанията отчита загуба от 969 млн. евро. От началото на годината минусът вече е 3,3 млрд. евро. Приходите за тримесечието се сриват на годишна база с почти една пета до 7,24 млрд. евро, съобщи днес компанията.

Особено болезнено продажбите на смартфоните Nokia Lumia - носител на надеждата за компанията - претърпяха пълно поражение. Продажбите намаляха на тримесечна база от 4 млн. бройки до едва 2,9 млн единици.

Скоро обаче се очаква на пазара да се появят новите модели с операционната система на Microsoft Windows Phone 8. Nokia ги свързва с надеждата да догони силните си конкуренти Apple и Samsung на пазара на смартфони. За сравнение, Samsung е продала повече от 50 милиона смартфони за тримесечието, а iPhone на Apple се е продал около 26 милиона пъти, въпреки че много фенове на марката очакваха следващото поколение iPhone. 

Като цяло през третото тримесечие Nokia е продала близо 83 милиона смартфона и обикновени мобилни телефони. Това представлява спад от 22% в сравнение със същия период на миналата година, и в крайна сметка съвсем лек спад с един процент в сравнение с второто тримесечие. Средната цена на продадените единици обаче непрекъснато намалява, като сега е 43 евро вместо 51 евро преди година и 48 евро през предходното тримесечие. Като успех Nokia  оцени своите "евтини смартфони" от серията Asha с 6,5 милиона продадени единици.

В същото време Nokia успява да увеличи продажбите на традиционните мобилни телефони през тримесечието с четири процента до 76,6 млн. единици. Измерени спрямо предходното тримесечие обаче техният брой означава силно намаление от 15%.

Прекалено дълго време компанията залагаше при смартфоните на собствения си софтуер Symbian и през последните години бе изместена от Apple с iPhone и устройства, използващи операционната система на Google Android. Nokia държеше повече от половината пазар на смартфони преди появата на iPhone и Android устройствата. През миналата година компанията се отказа от собствената си операционна система Symbian в полза на Windows, но устройствата със софтуер на Microsoft завоюваха едва 2,7% пазарен дял, а iPhone и Android остават лидери с общо 83%.

Слабостта в смартфоните е голям проблем за Nokia, тъй като по-скъпите устройства са не само много по-доходен бизнес, но и все повече изместват простите телефони, където Nokia все още е силна.

Доставчикът на мрежово оборудване Nokia Siemens Networks (NSN), който през последните месеци натоварваше баланса с високите си разходи за преструктуриране, този път допринася с оперативна печалба от 182 млн. евро. На пазарите това се разтълкува като добър сигнал и цените на акции след публикуването на тримесечните данни скочиха с повече от четири процента до близо три евро. Така акцията се отдалечи от дъното си от едва 1,60 евро за брой, но само преди година струваше повече от два пъти повече.

Международните рейтингови агенции оцениха рейтинга на Nokia през последните месеци като неинвестиционен ("junk"). Kомпанията oсвен това иска да продаде централата си във Финландия и да я наеме след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
hinhril
преди 11 години
Защо така мислиш...може ли да бъдеш по-подробен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Не мисли за неща които няма какво да се мисли има си данни, специално тука данните са манипулирани и изключително неверни. Най-лесно може да видиш цената на акциите на Нокиа за последния месец два се е удвоила няма какво повече да се коментира, цената на акциите е най-добрия барометър. Истината е че компанията която в момента е в шок от страх е изгнилата ябълка, мисля че печалбите им от следващата година ще са в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Аз си мисля, че това са врели некипели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ElvisHitler
преди 11 години
Април месец си купих N9 за 330 евро, точно колкото можеше да ми струва айфоун 4с. Казах си: ето Nokia са намерили верния път. 5 дена, по-късно вече можех да се обзаложа, че Нокиа е мъртва и Майкрософт ще я поддържат изкуствено като марка максимум 3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
hinhril
преди 11 години
Предварително заявените количества от модела Lumia 920 вече са изчерпани в Италия и Франция, като във втората моделът е по-очакван дори от Iphone 5, който е на пазара от почти месец. Според мен не това, а следващото тримесечие ще е от съдбоносно значение за компанията, защото тогава ще се види най-добре резултата от две-годишното преструктуриране на компанията и преминаването от собствен софтуер към Windows. Лично аз смятам, че този път Nokia подреди фигурите си доста добре и ще успее да изпълни дългогодишните си планове и да се върне на върха. Очаквам след зимният период акциите да минат границата от 4,5$...дори очаквам и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
hinhril
преди 11 години
подразделението за локализация и карти през последните няколко месеца бяха сключени договори за ползване на услугите от няколко автомобилни компании, както и от Amazon, Yahoo и други не по-малки компании. Дори Apple препоръча като алтернативна локализация продукта на Нокия. Продажбите на по-нисък клас телефони се очаква да се увеличават след много добрите отзиви за линията Asha и отличното и предствяне в развиващи се страни сред, които големи пазари като Индия.За подразделението Nokia Siemens Networks е ясно, че в бъдеще единствено ще увеличава приходите си и респективно печалбата.Важен факт, който се пропуска в статията е изключително високата оценка за моделите Lumia 920 и 820, които се очакват в началото на следващия месец, както и това, че Майкрософт е впрегнал целият си потенциал в бъщият софтуер, както и над 1,5 млрд.долара отделени за реклама и популяризация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
hinhril
преди 11 години
Ще си позволя да направя корекция - консолидираната загубата за последният период е 576млн.евро. Личното ми мнение далеч не съвпада с гръмкото заглавие на Инвестор. Прекалено песимистично. Всички анализатори очакваха да има Спад в продажбите, тъй като повечето потребители изчакват пускането на новата серия висок клас телефони, което естествено води до спад. Друга причина е завършващото преструктуриране на компанията съкращаване на персонал, затваряне на заводи, продажба на губещи звена и т.н. Лошият резултат се очакваше и поради информация пусната от Майкрософт по-рано, че текущата серия на Lumia няма да има възможност да се обнови до очакваната в края на месеца нова версия на Windows Phone. Ако оставим настрана сегмента с най-високият клас телефони на Нокия, можем да видим, че останалите подразделения се движат много добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Тая компания си заминава. Или някой китаец ще я купи заради патентите или директно Микромеките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още