IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia се отказва от масовата маркетингова стратегия

Компанията ще разпространява новите си модели директно чрез отделните оператори

15:26 | 23.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia се отказва от масовата маркетингова стратегия

Изпадналият в криза финландски производител на мобилни телефони Nokia ще се откаже от досегашната си масова стратегия за пускане на новите си смартфони с Windows. Компанията планира да сключи ексклузивни договори с европейските мобилни оператори, пише британският Financial Times, позовавайки се на лице, близко до преговорите.

Досега Nokia винаги се опитваше да докара по възможно най-бързия начин чрез всички възможни канали за дистрибуция продуктите си до своите клиенти.

С новата стратегия, която по принцип наподобява метода на действие на Apple при пускането на пазара на всеки iPhone, концернът се надява на по-силна подкрепа за продажби чрез операторите. В замяна те ще участват в успеха на първия телефон на базата на операционната система Windows Phone 8, пише още FT.

Според статията обаче финландците все пак ще ограничат броя на упълномощените си партньори.

Пазарните анализатори определят пускането на новия телефон на пазара като решаващ фактор за бъдещето на Nokia. Компанията се задъхва от яростната конкуренция на пазара на смартфони от страна на Apple и Samsung.

През изминалото второто тримесечие Nokia отново продаде значително по-малко от по-скъпите си телефони, отколкото преди година. Продажбите на Windows-базираните телефони Lumia обаче почти са се удвоили спрямо първите три месеца на годината. Но пък компанията значително намали и цените им.

Според FT Nokia трупа все по-висока оперативна загуба от всеки продаден телефон, а маржът в подразделението за мобилни телефони е дълбоко в червената зона.

Сред операторите, с които Nokia вече е започнала преговори, са и France Telecom и Deutsche Telekom чрез британския джойнт венчър с Orange - Everything Everywhere. Редица европейски оператори биха искали да разполагат и с трета платформа освен силния iPhone и моделите на Samsung, повечето от които са базирани на Android. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Май нещата за Нокиа ще се решат не за години ами за няколко месеца. Виждам ги погълнати от Микромеките. Това не е препоръка за купуване или продаване на фин. инструменти. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още