IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегия към поевтиняване трябва да спаси Nokia

Потребителите все по-често изоставят класическите устройства и посягат към евтините смартфони, снабдени с Android на Google

14:47 | 20.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В САЩ Lumia 900 се предлага от&nbsp;AT&amp;T. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В САЩ Lumia 900 се предлага от AT&T. Снимка: Ройтерс

Преди всичко със своята нова серия смартфони Lumia финландският комуникационен концерн Nokia иска да обърне курса към загуба в обратна посока. Но първите данни за продажбите показват, че клиентите въобще не са убедени в превъзходството на устройството, пише Wall Street Journal.

В четвъртък главният изпълнителен директор Стивън Елъп призна, че продажбите на Lumia вървят „смесено“. Това е удар по финландците, които трябва да се борят да не потънат на един конкурентен и пълен с евтини устройства пазар.

„Ние надминахме очакванията на някои пазари, включително и САЩ", каза Елъп. „Но на други пазари, като Великобритания, откриваме, че е трудно да набираме скорост." 

В резултат на това Елъп планира „драстично“ намаляване на цените на бъдещите устройства Lumia, за да се конкурират те с азиатските производители. Той обаче признава, че все още няма твърда дата, от която новите по-евтини телефони ще бъдат представени на пазара.

В четвъртък Nokia представи доста по-слаби от очакванията финансови резултати. Оперативната загуба за периода възлиза на 1,34 млрд. евро, докато анализаторите очакваха минус 731 млн. евро. след предупреждението за резултатите от миналата седмица. Продажбите са намалели с почти една трета до 7,35 млрд. евро, което е в рамките на очакванията. В резултат на това вицепрезидентът по продажбите Колин Джилс ще се сбогува с позицията си.

Къде бърка Nokia

В продължение на дълъг период от време Nokia успяваше да се наложи на развиващите се пазари. Финландците произвеждаха все по-евтини устройства, които могат да направят много повече, отколкото само обаждания и изпращане на текстови съобщения. Едва през миналата седмица на пазара излезе Nokia 103, която ще струва еквивалента на 16 евро.

Потребителите по целия свят обаче все по-често изоставят класическите устройства на Nokia и посягат към евтините смартфони, снабдени с операционната система Android на Google. Samsung Electronics може да изпревари според оценки на пазарни анализатори още през тази година Nokia като най-големия производител на мобилни телефони в света.

Елъп каза, че сегашната продуктова гама се посреща все по-зле от добре запознатите с технологиите потребители в Близкия изток, Африка или Азия. В сегмента на класическите мобилни телефони компанията планира да засили интеграцията със социални мрежи като Facebook и Twitter.

Nokia 103 ще започне да се продава през следващите седмици в Нигерия, заяви говорител на компанията. Техническите характеристики включват фенерче, устойчива на прах клавиатура и по-силни високоговорители, които да удавят шума на тежкия трафик в столицата Лагос.

Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
boshko
преди 12 години
Очевидно дори и не си виждал Windows Phone наживо, затова по-добре не се изказвай неподготвен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не намесвай бъговете в операционната система. Въпреки, че съм линукс фен андроид и линукс имат страшно много бъгове и недомислици. НАЙ-ГОЛЕМИЯ проблем на Нокиа беше, че години наред доиха кравата без да направят сериозен маркетингов ход в бойното поле на смартфоните. От лидери на смарт пазара по веремето на Симбиан, не направиха нищо иновативно или дори консервативно което да развие Симбиан. Просто го оставиха да умре сам и сега минават на Уин, който се оказа не толкова лесен за вкарване в телефоните - пример флагмана Лумиа с вграден дефект при ползване на определен тип мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dimitar.mateev
преди 12 години
Къде бърка Nokia? - Това е лесно, операционната система. Всеки който ползва ОС на Microsoft на своя компютър, знае колко бъгава е тя. Symbian колкото и да не се превърна в това, което се очакваше от нея, все пак си остава по-добра.Щеше да е интересен ход, но и рискован, Nokia да заложи в бъдеще на MeeGo.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още