IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите загърбват акциите на Nokia

Производителят предупреди за загуби през първото и второто тримесечие

18:51 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите загърбват акциите на Nokia

Финландският производител на мобилни телефони Nokia се справя все по-трудно с жестоката конкуренция в световен мащаб. Първото тримесечие е преминало по-зле от очакванията преди всичко в основното направление „Устройства + Услуги“, както обявиха финландците в предварителните данни за трите месеца.

Акциите изгубиха в ранния следобед около 13% от стойността си, пише Wall Street Journal.

В периода между януари и март този сегмент буквално се превърна в пещ за парите, като за всяко евро приход Nokia е регистрирала три цента загуба. Преди това компанията очакваше промяна в тренда с два процентни пункта нагоре.

И през текущото тримесечие маржът няма да се подобри. Очаква се да остане на същото ниво като през първите три месеца.

Приходите в основното подразделение за първите три месеца на годината са в размер на 4,2 млрд. евро. Пълният отчет за първото тримесечие и още детайли производителят ще изнесе на 19-и април.

През миналата година Nokia обяви стратегическо партньорство с Microsoft, което ще отдалечи концерна от собствената му операционна система Symbian в полза на операционната система Windows, припомня BBC.

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп заяви, че бизнесът се намира в преход след трудното първо тримесечие.

Особено на важните развиващи се пазари Индия, Близкия Изток и Китай Nokia не може да се справи с конкуренцията. От представения наскоро модел Lumia, който се задвижва от операционната система на Microsoft, са продадени малко повече от 2 млн. екземпляра. Устройството беше пуснато на пазара през ноември.

Новите смартфони Lumia 900, които също използват софтуера на Windows, бяха пуснати в продажба в САЩ в неделя.

„Установихме началото на инерция с Lumia и ще увеличаваме нашите инвестиции в тази серия, за да постигнем успех на пазара", заяви Елъп.

Днес обаче стана ясно, че устройството има софтуерен бъг. „Беше открит проблем с управлението на паметта, който в някои случаи води до загуба на връзка с данни“, казват директорът на смартфон подразделението на Nokia Джо Харлоу и шефът на щатското подразделение на компанията Крис Уебър.

Според съобщение на компанията грешката може да доведе до „отрязване“ на достъпа до данни.

Също в сряда Nokia разкри подробности за нова версия на Lumia 610 с технологията Near Field Communication (NFC), която позволява на потребителите с подобна технология да обменят данни чрез своите мобилни телефони и да извършват плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още