IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегия към поевтиняване трябва да спаси Nokia

Потребителите все по-често изоставят класическите устройства и посягат към евтините смартфони, снабдени с Android на Google

14:47 | 20.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В САЩ Lumia 900 се предлага от&nbsp;AT&amp;T. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В САЩ Lumia 900 се предлага от AT&T. Снимка: Ройтерс

Грешка и при Lumia 

В САЩ Nokia се представя сравнително добре към началото на продажбите на Lumia 900 от осми април насам. На Таймс Скуеър в Ню Йорк финландците организираха концерт с групата на хип-хоп звездата Ники Минаж. А операторът AT&T успя да продаде 10 000 телефона. С двугодишен договор в САЩ устройството ще струва 100 долара (около 76 евро).

Но броени дни след старта на продажбите се появи и софтуерен бъг. Според съобщение на компанията грешката може да доведе до „отрязване“ на достъпа до данни. „Проблемът е единствено в софтуера и не е свързан със самия хардуер или мрежата“, казват двамата в изявление, добавяйки, че компанията ще предостави на 16 април актуализация.

Американските клиенти, които не искат да чакат до тази дата, могат да ги заменят за други устройства с обновения софтуер в магазините на AT&T. От компанията обещаха освен това да предложат на всеки, който е купил Lumia 900, или ще го купи до 21-и април, 100 долара кредит по сметката му към AT&T, което на практика ще направи цената на телефона 0 долара.

Още през миналата седмица обаче стана ясно, че производителят се справя все по-трудно с жестоката конкуренция в световен мащаб. Първото тримесечие е преминало по-зле от очакванията преди всичко в основното направление „Устройства + Услуги“, обявиха тогава финландците в предварителните данни за трите месеца.

През миналата година Nokia обяви стратегическо партньорство с Microsoft, което ще отдалечи концерна от собствената му операционна система Symbian в полза на операционната система Windows, припомня BBC.

Samsung е по петите на Nokia

По собствени данни Nokia е продала през първото тримесечие 82,7 млн. телефона. През миналата година техният брой е бил 108,5 млн. В Китай продажбите са се сринали със 62%, в Северна Америка – с 50%, а в Европа – с 32%.

За да спести 1 млрд. евро оперативни разходи, концернът планира за закрие до 14 000 работни места.

И докато Nokia се свива, Samsung започва да мечтае, пише още Wall Street Journal. За първото тримесечие анализаторите очакват оперативна печалба от 3,8 млрд. евро. „Samsung играе много силна роля на възникващите пазари и е сред най-сериозните ни конуренти“, отбелязва Елъп.

По данни на компанията за пазарни изследвания Gartner, през четвъртото тримесечие на 2011 г. Nokia има пазарен дял от 23,4% с продадени 111,7 млн. устройства. С 92,7 млн. продадени единици Samsung държи 19,4% пазарен дял и е номер две на пазара.

Вчера на борсата в Ню Йорк акциите на Nokia паднаха с 3,8% до 15-годишно дъно. Откакто през миналия февруари компанията обяви, че се сбогува със собствената операционна система Symbian, акциите са поевтинели с повече от 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
boshko
преди 12 години
Очевидно дори и не си виждал Windows Phone наживо, затова по-добре не се изказвай неподготвен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не намесвай бъговете в операционната система. Въпреки, че съм линукс фен андроид и линукс имат страшно много бъгове и недомислици. НАЙ-ГОЛЕМИЯ проблем на Нокиа беше, че години наред доиха кравата без да направят сериозен маркетингов ход в бойното поле на смартфоните. От лидери на смарт пазара по веремето на Симбиан, не направиха нищо иновативно или дори консервативно което да развие Симбиан. Просто го оставиха да умре сам и сега минават на Уин, който се оказа не толкова лесен за вкарване в телефоните - пример флагмана Лумиа с вграден дефект при ползване на определен тип мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dimitar.mateev
преди 12 години
Къде бърка Nokia? - Това е лесно, операционната система. Всеки който ползва ОС на Microsoft на своя компютър, знае колко бъгава е тя. Symbian колкото и да не се превърна в това, което се очакваше от нея, все пак си остава по-добра.Щеше да е интересен ход, но и рискован, Nokia да заложи в бъдеще на MeeGo.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още