IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще започне изграждането на бърз интернет в отдалечените райони

Проектът е на стойност 20 млн. евро и се финансира със средства по оперативна програма "Регионално развитие"

16:41 | 24.10.12 г.
Държавата ще започне изграждането на бърз интернет в отдалечените райони

Държавата ще започне изграждане на оптична инфраструктура за високоскоростен достъп до интернет в 29 общински центрове и 24 малки населени места, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Днес (24 октомври) в Министерския съвет бяха подписани договорите между държавната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които ще подсигурят 860 км инфраструктура за бърз интернет в 29 общински центрове и 24 малки населени места.

"Това е следваща стъпка в посока на изграждане на цифровите магистрали, по които скоро ще тръгнат електронни услуги", заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Договорите бяха подписани в присъствието и на премиера Бойко Борисов.

Проектът е на стойност 20 млн. евро (39,1 млн. лв.) и се финансира със средства по оперативна програма "Регионално развитие".

Идеята е да бъде изградена широколентова опорна инфраструктура, която да осигури достъп до глобалната мрежа на общинските институции, училища и болници в отдалечените региони. Тя ще се използва от държавните ведомства за осъществяване на елементи от електронното управление, например обмяна на дигитални документи.

Освен това в общините и местата без никакъв осигурен достъп до интернет, мрежата ще се използва за свързването на крайните потребители с глобалната мрежа.

Държавната агенция има срок от 1 година, за да избере частен изпълнител, както и да сключи договор с него. Проектът трябва да бъде реализиран в рамките на две календарни години. След като бъде изградена, инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още