fallback

Спорът между bTV и "Булсатком" - съществен проблем на гражданското общество

От асоциацията на българските-радио и телевизионни оператори отказват да участват пряко в спора

11:40 | 09.01.13 г. 9

Търговският спор за излъчване на телевизионен сигнал накърнява интереса на гражданите, особено във времето на информационно-разяснителната кампания за провеждането на националния референдум. Това заяви Мехти Меликов, изпълнителен директор на Асоциацията на българските радио - и телевизионни оператори (АБРО) пред БТА.

Меликов коментира позицията на асоциацията във връзка с дискусиите и публичния спор между частната телевизия bTV и доставчика на цифрова телевизия „Булсатком“. Абонатите на сателитния оператор от дни нямат достъп до каналите на телевизията, а в замяна на тях фирмата е предоставила „допълнителен пакет“ от канали, във вид на обезщетение заради липсата на една от най-големите частни телевизии у нас у нейните шест канала.

Ръководителят на АБРО обясни, че не са малко индустриите, в които търговски спор може да остави потребителите без определен продукт или услуга. Продуктът на медиите обаче е информацията, добави той.

По думите на Меликов правото да се търси и получава информация е в основата на избора на гражданите и е елемент на демокрацията. В случая е въведено ограничение до достъпа й, а това се превръща в съществен проблем на гражданското общество.

Въпреки твърдата позиция на АБРО, Меликов заяви, че асоциацията "не може и не следва" да участва в търговските взаимоотношения на независими предприятия.

„Като представителна организация на радио- и телевизионните оператори в България ние се интересуваме от медийната среда, а тя се характеризира с дълбоко навлизане на кабелните и сателитните платформи за пренос на сигнал (80% от домакинствата приемат телевизия чрез пакетите на платформените оператори)“, отбеляза още той.

Преди дни асоциацията излезе и с официално свое становище по дискутирания казус между сателитния оператор, bTV и ТV7 :

"Считаме, че недобросъвестното деклариране на броя абонати от страна на платформените оператори и подценяването на значението на телевизионното съдържание ощетява всички страни във веригата на производство и потребление на културния продукт, най-вече зрителите, които са лишени от ново, качествено и разнообразно съдържание. Същевременно всеки оператор следва самостоятелно и независимо да определя своето стопанско поведение, което в крайна сметка е гаранция за защита на интересите на потребителите", казва се още в заключителната част от позицията на АБРО.

Повече новини от България прочетете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
fallback