IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BTV Media Group и кабелните оператори в открита война

След като медийната група спря излъчването си по Булсатком заради неплатени такси, 21 кабелни оператора спират да излъчват програмите на медията

16:56 | 22.12.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BTV Media Group и кабелните оператори в открита война

Системното неизплащане на задължения в големи размери от страна на сателитния оператор Булсатком към bTV Media Group е причина според първия частен телевизионен канал за прекратяването на достъп до каналите на bTV Media Group в мрежата на Булсатком за неограничен период от време. 

Но това не е всичко - частната телевизия посочва в становището си, че "Булсатком" дискриминира медиийната компания, като отказва да поднови договора си за излъчване на седем канала на BTV Media Group на обща цена по-ниска от 2 лв. на абонат, а в същото време оценява и заплаща само за един канал в мрежата си близо 3 лв. на абонат.

От водещия частен канал се позовават на пазарни проучвания, според които „Булсатком” декларира по-малък от реалния брой свои абонати, с което “допълнително сериозно ощетява възможностите на bTV Media Group за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите”.

В официално становище операторът изтъква пред абонатите си друга причина за спиране на сигнала - че не приема предложената от телевизията нова цена, която била 3 пъти по-висока от досегашната, защото това би довело до поскъпване на абонамента за клиентите. "Булсатком" отрича, че има просрочени задължения "съгласно уточнените срокове в договора, подписан между двете страни". Според оператора "спирането на сигнала от страна на медийната група би било нарушение на действащия към момента договор", защото той е със срок на валидност до края на декември 2012 г. 

„Офертата на bТV Media Group е неприемлива за Булсатком АД до този момент и поради факта, че цената на ефирната телевизия бТВ е по-висока от цената на целия пакет програми на bТV Media Group, което лишава оператора от правото му на избор и възможност да договаря поотделно цените на всяка програма от пакета на bТV Media Group“, се казва в становището на оператора. Като компенсация за абонатите си за липсата на bTV, bTV Action, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady и спортния канал РИНГ, Булсатком пусна напълно безплатно HBO и HBO Comedy.

Малко по-късно в ефира на ТВ7 Миа Сантова съобщи, че медийната група спира подаването на сигнал към оператора “Булсатком”. Причината отново, както и при bTV, са неизчистени финансови взаимоотношения. Според официалната позиция на телевизията излъчването на каналите на групата към оператора ще бъде възобновено веднага, след като задълженията му бъдат изчистени и новият договор за 2013 година – подписан. Така излъчването на каналите TV7, Super 7 и BBT ще бъде преустановено тази вечер в 24:00 часа.

Междувременно стана ясно, че разпространението на програмите на bТV Media Group ще бъде прекратявано в мрежите на 21 кабелни оператори в страната. Причината е  едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група, съобщиха от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори /БАККО/. В организацията членуват 21  кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия с над милионна аудитория и над 40%-ен дял от пазара на платена телевизия. Сред тях са Vivacom, Blizoo, Neterra, Videosat, Кореснет и др.

„Спирането на програмите е неизбежно и не зависи от волята на предприятията, тъй като  договорите са прекратени едностранно, без възможност за какъвто и да било избор на операторите. В случай, че те продължат да излъчват програмите на БТВ след като  договорите им са прекратени, това би  представлявало нарушение на Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/ и Закона за авторското право и сродните му  права /ЗАСП/, което никой от нашите членове не може да си позволи да направи, обясни правният директор на сдружениетоМагдалена Георгиева.

Задължителен пакет от всичките 6 програми на bTV, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях  и нови неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, са причина за възникналия спор между оператори и медията. Поставените от Btv нови изисквания  към някои от операторите са на път да ги принудят да увеличат драстично цените на крайните потребители.

Това не е първият подобен случай в страната ни на неуредени финансови отношения между медийна компания и оператор. През лятото Discovery Networks, който разполага с 6 канала, скъса отношенията си с кабелния оператор blizoo. Каналите, които не се излъчват от оператора, са Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Discovery Science, Discovery World, Investigation Discovery.

„Решението да лиши абонатите си от уникалния микс от канали в семейството на Discovery е изцяло на Blizoo. Това се случва, въпреки че Discovery не е променяла условията по договора. Discovery отправи молба към Blizoo с цел операторът да уважи условията по договора и окуражава техните абонати да се свържат с Blizoo, за да ни помогнат да запазим семейството от канали на Discovery, включително Discovery Channel,  да останат част от техния телевизионен пакет”, заяви тогава Влад Тудосие, регионален мениджър за Югоизточна Европа на Discovery.

През януари 2012 г. Discovery отвори свой офис в София, като екипът в него е български и позволява на компанията да бъде по-близо до своите партньори и зрители, се казва още в становището на групата.

* Актуализирано в 20,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
Crux
преди 11 години
P.S. А в организацията BAKKO членуват не 21, а над 300 оператора, вкл. Виваком, Мобилтел и Близу, които продължават да си излъчват каналите на BTV и доволно се облизват от наплива на абонати. Щото леля Гица и чичо Манчо не могат да си представят вечерта без турските сапунки и Слави и моментално са скочили на друг оператор, където да си ги гледкат на воля :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
Crux
преди 11 години
Доколкото разбрах, единствено Bulsatcom от големите оператори не се е разбрал с BTV за излъчването на техните канали. Тъй че заглавието е леееееееееко подвеждащо... А на другите 21 квартални кабеларки BTV им е спряла сигнала, а не те са спрели да ги излъчват... Дразнещо е, когато в медия като Инвестор с претенции за сериозност и обективност се пускат подобни откровено тенденциозни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
munchooo
преди 11 години
Не съм абонат на Булсатком, но ако отрежат бтв за повече време ще се прехвърля към тях! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
k_v_v_
преди 11 години
БНТ в последно време стана най-нормалната телевизия, БТВ и Нова заливат с безгранична простотия и помия, за другите кабеларки да не говорим. Нова все още се търпи, но БТВ от доста време станаха непоносими с пелтечещите им водещи, скалъпените им лъжливи новини и репортажи. Прекрасен новогодишен подарък за абонатите на Булсатком, Дискавъри обаче е загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Разчистват на ТВ7 за изборите. Честита Бюрекожурналистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 30 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Майтап няма. И аз все по-често гледам БНТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 2
tonibg
преди 11 години
Определено потърпевши са само рекламодателите и зрителите, които гледат Бтв каналите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
в заключение: дано по-дълго продължи спиране на Бтв. за мен това е като Коледен подарък! мама сега ме кара да и търся сериалите из нета, некво Огнено сърце, но аз засега успявам да я излъжа, че в интернета няма подобни сериали)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
не разбирам много от рекламен пазар, но не трябва ли телевизия, в която 10 % от съдържанието е реклама да се разпространява безплатно?!..не че ще ми липсва Бтв. отдавна спрях да я гледам ( всъщност, почти не гледам телевизия. от време на време попоглеждам BonAir за да разбера какво става по финансовите пазари по света и у нас и това е.)даже се радвам, че ще я спрат щото мама ми наду главата с тези сериали. а , да. и към колегата преди малко , който написа, да сменим канала, като не ни се гледат турски нискокачествени продукции - е ми няма как да стане ако *** е силно запленена от подобна продукция, и макар да е в другата стая, е усилила звука до край, и ти си принуден да слушаш сърцераздирателните брътвежи на някаква *** туркиня ( нямам нищо против турците), през една стенада не говорим, че лично според мен , гледането продължително време на подобна продукция, т. е гледането на Бтв, води до закърняване на мозъчните клетки!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 35 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
БТВ според мен е дори обществено опасна, с начина на представяне на манипулативна гледна точка. Не знам дали го правят за пари, или са просто некадърници, но СЕМ трябва да ги накажи и да им разрешат да излъчват само прогнозата за времето, понеже пичът я представя много оригинално . хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още