IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

bTV отново спря излъчването на програмите си в мрежата на "Булсатком"

Двете страни не намериха начин да се споразумеят и не сключиха договор за 2013 г.

15:45 | 02.01.13 г. 28
<p>
	Войната между bTV и &quot;Булсатком&quot; продължава. Снимка:<em>stock.xchng</em></p>

Войната между bTV и "Булсатком" продължава. Снимка:stock.xchng

Днес bTV отново спря разпространението на програмите си в мрежата на сателитния оператор "Булсатком". Причината е търговският спор между двете дружества, които не успяха да сключат договор за 2013 г. заради спор за цената на програмите.

Казусът е следният: bTV поиска трикратно увеличение на таксите, които сателитните оператори, като „Булсатком“ плащат за да я излъчват от 2013г. Фирмата „Булсатком“ бе една от тези, които се противопостави на новите условия, които телевизията изиска и не сключи договор с нея за текущата 2013 г. От телевизията заявяват също, че компанията им дължи "сериозни суми", но без да посочват конкретно размера им. 

Медията цитира и независимо пазарно проучване, според което "Булсатком" укрива реалния брой на своите абонати. 

По-рано днес "Булсатком" също разпространи съобщение до абонатите си, което гласи, че "въпреки усилията ни да бъде постигната нова договореност за приемливи условия в защита на интересите на клиентите ни сигналът бе преустановен поради изтичане на договора ни с bTV Media Group. 

Операторът заявява още, че сигналът ще бъде възстановен "при достигане на справедливо решение".

Investor.bg се свърза с изпълнителния директор и основател на "Булсатком" Пламен Генчев, който увери, че диалог между двете страни има, но до този момент не е сключено нужното споразумение, което да реши казуса им. Той посочи, че в момента се обсмислят и известни компромиси от страна на оператора, които би трябвало да спомогнат да бъде постигната договорка между двете страни. Въпросните компромисни варианти все още са предмет на „закрито обсъждане“ и няма да бъдат оповестени докато не се вземат и крайни решения от ръководствата на двете страни.

„Във времена на икономическа криза решението на bTV да увеличат таксите е изключително неподходящо. Тази тяхна мярка е неправилна и от друга страна – възможно е да създаде порочна тенденция, която да мотивира и други телевизии да поискат увеличение на таксите си, а това би се оказало непосилно за сателитните оператори“, обясни Генчев.

Преди дни bTV излезе с официална информация, че вече е успяла да поднови договорите си с част от сателитните оператори. По повод на това заявление от страна на частната телевизия Генчев заяви, че до този момент не знае за сключването на подобни договори и не е убеден, че тази информация отговаря на истната.

„Възможно е да има сключени „умишлени договори“, с цел да бъде предотвратено пълното отсъствие на bTV сред разпространителите на цифрова телевизия“, коментира той в тази връзка.

Ако „Булсатком“ наистина завинаги прекрати търговските си взаимоотношения с bTV, това би се отразило пряко върху конкурентоспособността на предлаганите потребителски пакети от страна на цифровия оператор.

„За всеки бизнес е важно, особено във времена на криза, да запази броя и качеството на услугите, които предлага на клиентите си. Това разбира се няма как да стане на всяка цена, особено в случая“, категоричен е Генчев.

Основателят на „Булсатком“ коментира още, че подобно търсено увеличение на таксите от страна на bTV би рефлектирало върху почти двойно увеличение на цените на предлаганите пакети за крайните потребители на сателитния оператор.

"Ако се наложи да плащаме исканата от bTV тройно по-висока такса, пакетите, които ще предлагаме на клиентите си, ще трябва да имат почти двойно по-високи цени", обясни още Генчев.

Той уточни, че за времето, в което програмите на медийната група отсъстват от пакетите, клиентите ще плащат по-ниски такси, които варират според пакета програми, броя на приемниците и пакета услуги, които получават клиентите на фирмата.

Припомняме ви, че абонатите на "Булсатком" останаха без достъп до пакета програми на Би Ти Ви на 22 декември. Ден по-късно телевизионният оператор възстанови излъчването с обяснението, че това е временно, защото не иска да остави зрителите си без празнични продукции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
toto
преди 11 години
А защо мълчат Рекалмодателите?!Вече цяла седмица губят 30-40% от пазара!Компенсаците не са вариант защото рекламната кампания е за период и таргет група !!! всички планове ти отиват по дяволите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
toto
преди 11 години
А защо мълчат Рекалмодателите?!Вече цяла седмица губят 30-40% от пазара!Компенсаците не са вариант защото рекламната кампания е за период и таргет група !!! всички планове ти отиват по дяволите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
poketl
преди 11 години
Прекалено много взе да се експонира този т.н. проблем. И по-скоро едно операторче взе да си прави реклама с него. Още помня наглостта на Була, когато преди пет години изкупи кабелната мрежа в селото на баба ми и принуди над 500 семейства да плащат с пъти повече за телевизиите му без никаква алтернатива. Оказа се, че това била обичайна практика за заралии в цялата страна и по-специално малките населени места - в градовете естествено нямат шанс с бозите си. Въобще не си струва за мен човек да си губи времето с проблемите им, а още по-малкото и да ги съжалява. *** them!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
vedi
преди 11 години
подкрепям изцяло булсат те битиви се мислят за велики и така да продават на нереялни цени слаба програма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 5
ki_aua
преди 11 години
Бтв ли давали стари филми от зората на демокрацията? Хахах.... пуснете си нова д.р Куин лечителката?! Сериалите на бтв поне са модерни, особено тези, които са насочени към по-младата аудитория напр. Дневниците на вампира, на който бтв направи премиерата за България.турските филми по бтв са нищо в сравнение с тези по диема.... освен това имаше един много як сериал пепел от рози, който миналата година го гледах по бтв, а миналата седмица го видях,че го дават по нова...ама бтв първи го излъчиха, а тва е един от най-хитовите турски сериали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
ki_aua
преди 11 години
Бтв в момента е най-голямата, най-модерната, най-богатата на съдържание медия в България! Освен че имет цели седем канала, които са много разнообразни (има по нещо за всеки - женски канал, екшън канал, канал за спорт, канал за фенове на комедиите и т.н ) имат и страхотни сайтове, и радиото, което слушам на път за работа! Дъщеря ми много гледа и сериалите - Стъклен дом и Седем часа разлика... Изобщо няма друга такава медия - толкова активни и разнооброзни! Изцяло ги подкрепяме! Дано Булсат им върне парите, за ад ги инвестират в още хубави продукции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
k_v_v_
преди 11 години
Само дето всичките им канали въртят едно и също, алф, приятели и екшъни от зората на демокрацията, новите им сериали са пълна скука и препълнени с продуктово позициониране, а най-хитовите им продути турски. За обективносста на новините и репортажите им не ми се и говори. Най-читавите им продукти за джаз,класик и до някъде рок радиото. БТВ Радио е също толкова долнопробно колкото и самата БТВ. Спрете да гледате новините им(и не само тяхните) и ще видите как живота ви ще стане по-хубав и спокоен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Много пъти съм писал, за сбърканата философия на БГ "бизнеса"! В цивилизованите страни за добра сделка се счита тази, при която и двете страни са доволни и са извлекли ползи, а тук в БГ за такава се счита само, ако са успели да прекарат другата страна! :D Така се държат помежду си от една страна и с работниците си от друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
Vihra Boyanova
преди 11 години
Внимание - информацията е от днес - Монитор съобщи, че около 1 милион абонати на Булсатком са останали без БТВ. Бройкото, която са обявили от Булсат обаче е едва 200 000...Следователно останалите 800 000 абонати явно са попаднали в черната каса и говорим за яко укриване на абонати! В този ред на мисли Булсата пестят средно по 1,80 лв. на абонатна месец, което по прости сметки прави около 1 440 000 лв. пари, които те си прибират директно! Сметката за една година съответно е впечатляващите 17 280 000 лв....Предполагам че след подобна статистика хората най-накрая ще си отворят очите за измамите на Булсат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 7
ki_aua
преди 11 години
В спора между Би Ти Ви и "Булсатком" е очевидно, че правият е телевизионният канал, а не сателитният оператор. Телевизията иска да получава част от парите, които получава операторът, продавайки нейните седем програми. Операторът, освен че трупа дългове, притиска телевизията и лишава абонатите си от качествено съдържание. В крайна сметка съдържанието е най-важно и парите трябва да стигат до този, който го произвежда - журналисти, артисти, филмови режисьори, а не да се прибират от посредници. Скандалът е израз на нихилистичното отношение към правата на авторите, което царува у нас. Сякаш производството на новини, филми и забавни програми е нещо безплатно, което се случва от само себе си.Истината е, че ако авторите не получават достойно възнаграждение, затъпява цялата нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още