IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между bTV Media Group и кабелните оператори стигна Брюксел

Медийната група поднови временно излъчването на сигнал към Булсатком, а преговорите продължават

18:16 | 23.12.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спорът между bTV Media Group и кабелните оператори стигна Брюксел

Представители на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги (АПТУ) са изпратили писмо до еврокомисаря за новите технологии и заместник-председател на ЕК Нели Крус с информация за нелоялна търговска практика от страна на bTV, предаде БТА.

Казусът е бил разказан и на президента на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов и председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. 

Според Янаки Ганчев, председател на УС на асоциацията, налице в случая е картелно споразумение. Ганчев напомни, че в петък bTV спря сигнала си към Булсатком, а след това към нея се присъедини и ТВ7, което облагодетелства един доставчик за сметка на друг.

„Тази миграция към друг оператор ще излезе солено. Говорим за пряка инсценировка. bTV е най-малкият проблем тук. Сравнителният анализ на асоциацията показва, че Булсатком е с едни от най-ниските цени и може би това е причината“, коментира Ганчев. Той посочи още, че причината за спора с медията пакетното предлагане на седемте програми на телевизията и липсата на прозрачна тарифа.

Пламен Петков от Булсатком заяви, че операторът няма задължения към телевизията. Той каза, че пакетното предлагане на програмите би довело до съществено увеличение в таксата за потребителите. След изтичане на договора и при липса на тяхна изрична забрана ние ще публикуваме офертата с техните параметри и ще предложим на нашите абонати да преценят дали са готови да платят тази цена, съобщи още Петков.

Магдалена Георгиева от Българска асоциация на кабелните оператори смята, че стратегията на bTV е започнал от 2008 г. целенасочен опит тази медийна група да получи максимален приход от своите разпространители. „Част от членовете ни са получили в началото на декември предизвестия за едностранно прекратяване на договорите си с bTV“, посочи тя. Имаме членове, които към 1 януари не притежават валидни договори за излъчване на канала и ще трябва да го прекратят, защото такива са законите. Отсъствието на договор категорично означава отсъствието и на сигнал“, каза Георгиева.

По думите ѝ причината, поради която се появява проблемът, е желанието на bTV да предлага всички свои телевизии в пакет и затова тя препоръча медията да предприеме стъпки за гъвкав модел на предлагане на продуктите.

Междувременно от медийната група разпространиха официално съобщение, че заради зрителите сигналът на bTV към Булсатком се връща за предстоящите празници, а преговорите продължават.

"Независимо, че нямаме решение по казуса с Булсатком, нито дори изразена добра воля и гаранции от страна на оператора за преустановяване на дискриминационното и некоректното поведение спрямо bTV Media Group, специално за зрителите връщаме сигнала си към Булсактом за празниците", се посочва в съобщението.

Излъчването бе подновено още днес, 23 декември, в 16 часа.

"Ако Булсатком не гарантира промяна в търговските си практики към нас в предстоящите дни, твърде вероятно е да не успеем да подпишем нов договор с тях от 1 януари 2013 г. за излъчването на програмите на bTV Media Group", предупреждават още от телевизията.

Вчера стана ясно, че представителите на друга асоциация - Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори /БАККО/, ще прекратят разпространението на програмите на bТV Media Group. Причината е  едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група, съобщиха от . В организацията членуват 21  кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия с над милионна аудитория и над 40%-ен дял от пазара на платена телевизия. Сред тях са Vivacom, Blizoo, Neterra, Videosat, Кореснет и др.

Още новини за България четете в сайта Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Не става въпрос само за бТВ а и за другите им канали - бТВ Кинема, бТВ Комеди, спорт, лейди, ала-бала сигурно са едно 10 канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Не съм фен нито на Булсатком нито на БТВ. От една страна Булсатком го играят хитряги и не декларират точния брой абонати, а от друга БТВ го гилат тежкари и поставят тежки условия. Масовия клиент на булсатком са по селата и местата с кофти инфраструктура... там особено се гледа БТВ лейди примерно...За мен е ясно, че това е атака към Булсатком...не знам дали не са намесени и рекламните договори..нещо напоследък са кът на кеш булсаткома..та може някой да ги е таргетирал за покупка. Знаем, че в БГ сериозния бизнес е заплетен с ДС и Масонски ложи. (в повечето случаи преплетени)...та не е ясно кой каква играя.От друга страна Б(осфор)ТВ си вкарват лек автогол..защото и без това никой не ги одобрява напоследък...в момента капитала (знаем кой) има мерак да пазари медии и телекомуникации на кило..така че интересното за булсатком тепърва предстои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
lidmon
преди 11 години
А още по-добре е потребителя да определя за кои канали да си плаща. Защо оператора ще ме натиска да плащам за безброи канали, като няколкото интересни ги е забол в общ пакет на най-скъпия абонамент?Иначе, ако имаше нарушение на договора от страна на бТВ, досега да са оревали всичко и да заплашват с дела. А за дело за нанесени вреди не споменават. Много от изказванията им включително и на асоциациите им подозирам, че ще свършат с глоби от КЗК, защото действията им са чисто картелно споразумине. Интерсното предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
genida
преди 11 години
Също мога да кажа че напълно подкрепям "Булсатком" и дано да си удържат позицията,ако се наложи нека не излъчва БТВ и техния тв и радио пакет! Наистина на никого няма да липсва,а относно думите изказани от медията за "дискриминационното и некоректното поведение спрямо bTV Media Group"бих казал,че това е манипулиране и отклоняване на вниманието,изопачаване на истината за стремежа им за налагане на монопол. БТВ да не се правят на много Велики и да тръбят по всички техни тв и радио канали,разни глупости да прекъсват предавания и т.н.,Ние не сме длъжни да слушаме за техните неуредици.Вече всички знаем,че както казва Бил Херциг "когато момчетата с чековите книжки говорят,производителите мълчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
genida
преди 11 години
На БТВ,не трябва да им бъде позволено да налагат пакетно предлагане на програмите си.Все едно да отидеш на фризьор и да трябва да си платиш и маникюр,педикюр,козметик и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Странно, че за телевизия, която е ефирна искат пари от разпространителите!Дано Булсатком не се огънат! Да не пускат бтв - едва ли ще липсва на някого!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още