IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет доставчици могат да бъдат заставяни да блокират достъп до сайтове

Съдът на ЕС се произнесе по питане на Върховния съд на Австрия относно искане за блокиране на пиратски сайт

20:16 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Интернет доставчици могат да бъдат заставяни да блокират достъп до сайтове

Интернет доставчиците в ЕС могат да се превърнат в същински полицаи, защото те са отговорни и трябва да следят за това техните клиенти да нямат достъп до пиратско съдържание. Компаниите ще трябва да отговарят на съдебните искания за ограничаване на достъпа до сайтове нарушители, гласи решение на Съда на ЕС в Люксембург, публикувано днес.

Съдът беше сезиран по случая от Върховния съд на Австрия след иск от страна на филмовите компании Constantin Film и Wega срещу интернет доставчика UPC Telekabel. Двете компании са поискали доставчикът да прекрати достъпа на клиентите си до уебсайт, който предлага изтегляне или гледане под формата на „стрийминг“ на филмова продукция без съгласие на производителите.

На първа инстанция в Австрия съдът постановява ограничаване на достъпа, но това е обжалвано от доставчика с мотива, че услугите му не могат да бъдат считани за нарушаване на авторски права. UPC Telekabel не поддържа никакви търговски връзки с операторите на сайта. Не е установено и негови клиенти да са действали неправомерно.

Заключенията на Съда на ЕС по поставените от Върховния съд на Австрия въпроси са, че доставчиците са задължителни участници при прехвърляне в интернет на фалшификати между клиенти и трето лице, защото без услугите на доставчика клиентът няма достъп до мрежата. По тази причина и доставчиците трябва да закрилят авторските права на трети страни.

В директивата за защита на авторските права не се изисква и специална връзка между лицето, което нарушава правата, и посредника.

В ЕС има свобода на представената информация, признават от съда, но допълват, че тя трябва да бъде тълкувана в смисъл, че допуска забрана чрез прието от съда разпореждане на доставчик на достъп до интернет да представя на своите клиенти достъп до уебсайт, който поставя закриляни от авторското право обекти.

Това обаче може да стане от една страна, ако предприетите мерки не нарушават необосновано правата на клиентите за достъп до информация, а от друга – когато бъдат взети мерки за защита на авторските права.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още