IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската полиция затвори най-големия немски сайт за поточно кино

Според властите Kino.to и другите хостинг сайтове на арестуваните са генерирали над 2 млн. евро годишно от рекламни приходи и премиум услуги

13:00 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

"Няма сигнал на този канал" - вместо линк към най-новите кинофилми, на сайта  Kino.to има само предупреждение от полицията - сайтът е затворен "заради подозрения за образуване на криминална група за извличане на печалба от защитени с авторски права продукти".

Един от най-популярните в Западна Европа сайтове за гледане на поточно кино, насочен към немскоезична публика - Kino.to, беше спрян в средата на седмица. Полицейската акция, която и в момента продължава в четири страни, е довела до този момент до ареста на 13 души.

Kino.to е създаден през 2008 г. и е разчитал на сложна система от сайтове за хостване на съдържание, свързани с основната страница на Kino.to, казва Матиас Леонарди, управляващ директор на германската Федерация за борба с кражбата на авторски права (GVU), цитиран от Handelsblatt.

Потребителите могат да влязат в Kino.to, където могат да изберат да гледат най-новите филми през Flash Player от хостинг сайтовете. Kino.to бе „много умна, лесна за ползване услуга", казва Леонарди, с много организирана база данни, в която потребителите могат да търсят филми например по актьор или актриса.

"13 човека са били арестувани, още един се издирва след обиските в Германия, Испания, Франция и Холандия", твърди Леонарди. 

Още при пускането си сайтът попадна в обсега на радарите на GVU. Разследванията на германския орган обаче са осуетени от трудности с локализирането на операторите, защото те са ползвали фалшиви имена за регистриране и са изграждали разпределена мрежа в няколко страни. Адресът, разбира се, на практика не се е хоствал в Германия, а в Русия -  страна, за която мнозина смятат, че е трудно да се работи по дела, свързани с кибер престъпления и нарушаване на авторски права. 



Според германската федерация Kino.to и другите хостинг сайтове, за които се смята, че са обслужвани от същите хора, са генерирали над 2 млн. евро годишно от рекламни приходи и премиум услуги, предлагани от хостинг сайтовете. Kino.to е и един от най-посещаваните сайтове в Германия - в класацията на Alexa заемаше между 40-то и 50-то място, като е имал по 4 млн. посетители на ден.

Именно сред посетителите му новината за спирането предизвика истински гняв, пише Süddeutsche Zeitung. Някои дори искат да организират митинги, критикуват във Facebook и наричат съда "Content Mafia".

"Случаят има подобни измерения като преследването срещу портала Pirate Bay в Швеция", казва IT експертът от адвокатската кантора Graf von Westphalen, Арнд Бьокен. Сървърите на Pirate Bay, където имаше торент линкове, бяха конфискувани от полицията преди пет години. Последва дълъг процес на много инстанции, който и до днес не е приключил.

Експертът по авторски права на пиратската партия Андреас Поп също вижда паралел в двата случая. Както и при Pirate Bay, и на сайта kino.to е имало само линкове към съдържание на други сървъри. И в двата случая мрежата и потребителите са представяни като "черни дяволи и нарушители на авторското право".

"Потребителите искат да получат съдържанието от мрежата, но индустрията не им позволява", казва Поп. "Затова потребителите създават свои собствени платформи". В САЩ били доста по-напред в материала, твърди Поп, визирайки портала hulu.com или филмовата платформа Netflix. И оприличи конфликта между собствениците на правата и дигиталната революция като битка срещу вятърни мелници.

Един от участниците в проекта kino.to се изказва анонимно в блога netzfeuilleton.de и обяснява, че "има няколкостотин човека, които редовно пращат на сървърите филми, серии и документалистика. Линковете се подават в kino.to".

Според анонимния блогър kino.to е бил лукративен портал заради големия брой на потребителите е можело да се привлекат реклами на порно и покер сайтове. "Само с линкове в kino.to печелих допълнително по около 1000 долара на месец".

Преследването на портала от страна на GVU е напреднало, след като организацията е получила няколко добри подсказки кой би могъл да обслужва сайта, казва Леонарди. След това GVU е подала жалба в прокуратурата в Дрезден, която е предала случая на специализираната полицейска служба (служба за интегрирани разследвания, създадена преди няколко години, за да се занимава с престъпленията на „белите якички" и други престъпления, изискващи повече ресурси), допълва Handelsblatt.

Междувременно при друга акция в Испания за участие в международна група кибер активисти, която атакува корпоративни и правителствени уебсайтове по света, са били арестувани трима хакери, съобщи испанската полиция, цитирана от AP.

Тримата задържани са лидери на испанския клон на групировката Anonymous, която беше обвинена от Sony за кибер атаката срещу сайтовете й, уточнява испанската полиция.

Сървър, открит в дома на един от задържаните, е бил използван за координиране и извършване на кибератаки срещу две големи испански банки, италианската енергийна компания Enel и правителствата на Египет, Алжир, Либия, Иран, Чили, Колумбия и Нова Зеландия. 

Междувременно японската компания Sony потвърди официално, че в следствие на хакерска атака срещу сайта на Sony Pictures Entertainment е била компрометирана лична информация за повече от 37 хиляди потребители, предаде Mashable.

Атаката стана преди седмица и още тогава бяха публикувани доказателства за хакването, но до момента нямаше потвърждение от Sony за размера на нанесените щети. Сървърите на Sony Pictures Entertainment са били компрометирани от хакерска група, подвизаваща се под името LulzSec.

Първоначално хакерите твърдяха, че са взели информация за повече от един милион акаунти, но това беше опровергано. Пуснатата в мрежата информация от LulzSec наистина прилича на данни за около 37 хиляди потребители, така че официалната информация на Sony изглежда най-достоверна. Въпреки това, LulzSec продължават да твърдят, че на хакнатите сървъри е имало данни за над милион потребители, като те са били доста уязвими.

Sony са публикували изявление в Wall Street Journal, в което се казва, че сред компрометираната информация не е имало номера на кредитни карти, тъй като такива данни не са били съхранявани на хакнатите сървъри. Персоналната информация е съдържала имена, адреси, пароли, дати на раждане, телефонни номера и други.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още