IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха в кибершпионаж петима китайски военни

Обвиняемите са използвали военни и разузнавателни средства, за да провеждат кибершпионаж срещу американски компании, Китай отрича

22:37 | 19.05.14 г.
САЩ обвиниха в кибершпионаж петима китайски военни

САЩ за първи път повдигнаха обвинения в кибершпионаж срещу петима китайски военни. Те са обвинени в кражба на търговски тайни от американски компании, съобщиха днес американски медии, цитирани от БТА.

Според телевизия NBC обвиняемите са използвали военни и разузнавателни средства, за да провеждат кибершпионаж срещу американски компании, по-конкретно в сферата на промишлеността и енергетиката.

“Американското правителство няма да толерира действията на никоя държава, която опитва незаконно да саботира американски фирми и да подкопава честната конкуренция на пазара”, коментира на пресконференция днес министърът на правосъдието Ерик Холдър.

Хакерите са ударили американски компании в ядрената, металопреработвателната и соларната индустрия, за да откраднат полезна информация за техни конкурентни фирми в Китай, посочи Ройтерс

Потърпевшите американски фирми са United States Steel corp, Alcoa, Allegheny Technologies Inc, Westinghouse Electric Co и SolarWorld AG, както и една профсъюзна организация.

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че обвиненията на САЩ срещу петима китайски военни в кибершпионаж са измислени и ще навредят на китайско-американското сътрудничество и взаимно доверие.

“Позицията на китайското правителство по въпроса с интернет сигурността е последователна и ясна", заяви говорителят на външното министерство Цин Ган, цитиран от Ройтерс.

"Китай е непоколебим защитник на интернет сигурността. Китайското правителство, армия и свързаният с тях персонал никога не се е занимавал с онлайн кражби на търговски тайни", каза той и допълни, че се преустановява работата на китайско-американска интернет работна група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още