IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се изправя пред съда по дело за цените на електронните книги

Компанията е обвинявана в заговор с издатели за фиксиране на цени

11:18 | 15.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато Apple влезе на пазара на електронни книги през 2010 г., основателят на компанията Стив Джобс описа ценовите ѝ споразумения с издателите като „айкидо ход“ срещу конкурента Amazon.com. Един федерален съдия обаче ги нарича по напълно различен начин – фиксиране на цени, пише Wall Street Journal.

В понеделник Апелативният съд на САЩ ще разгледа въпроса дали това е била успешна пазарна маневра или незаконно действие.

Решението, което съдът ще вземе през следващите месеци, може да има последици далеч отвъд издателската индустрия, защото може да покаже „заговора между производителите и мощните дистрибутори“, посочва Хари Фърст, професор по право в Университета на Ню Йорк.

„Това е голям проблем, пред който са изправени много индустрии. Не става дума само за Apple”, допълва той.
Делото следва миналогодишен съдебен спор, в който окръжният съдия в Манхатън Денис Коут заключи, че Apple се е договорила с пет големи издателства за увеличаване на цените на електронните книги.

Ако производителят на iPhone загуби делото, ще трябва да плати 450 млн. долара, по-голяма част от които на потребителите на електронни книги. Компанията от Купертино, Калифорния, обаче отказва да коментира случая. Amazon и американското Министерство на правосъдието също не желаят да коментират.

Делото ще се фокусира върху усилията на Apple да стъпи на пазар, който по това време е доминиран от Amazon, защото на нея се падат между 80% и 90% от продажбите на електронни книги.

В онзи момент издателите изразяваха открито недоволството си от големите намаления, които Amazon правеше на книгите, а самите издатели нямаха никакъв контрол над тях. Споразуменията, които Apple сключва с компаниите, предполагат, че компаниите ѝ преотстъпват правомощието сама да определя цените, твърдят свидетели по съдебния процес.

Apple призна, че мениджърите ѝ са провеждали индивидуални срещи с издатели, по време на които са обсъждали недоволството им от отстъпките на Amazon и желанието им да увеличат цените на електронните книги.

"Разговорите между Apple и производители за цените не превръщат навлизането на пазара чрез законни споразумения в незаконно фиксиране на цени", пише Тиъдър Джей Бутроа, адвокат на Apple.

Екипът от адвокати на компанията твърди, че съдията се фокусира само върху негативните страни на влизането на Apple на пазара, но в същото време е длъжен да обърне внимание на увеличаването на конкуренцията, което води до отслабване на позициите на Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още