IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe шокира инвеститорите с понижена прогноза за печалбата за 2016 г.

Компанията посочва като основна причина за това силния долар, който е свил приходите с 200 млн. долара

11:11 | 07.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският софтуерен концерн Adobe Systems понижи своята прогноза за печалбата си за 2016 г. под очакванията на анализаторите, отчасти заради силния долар. В резултат акциите му се сринаха с 13% в удължената търговия, предава Ройтерс.

Създателкят на Photoshop заяви, че очаква годишните му приходи да достигнат 5,7 млрд. долара, а коригираната печалба – 2,70 долара на акция.

Средната прогноза на анализаторите е за 5,93 млрд. долара приходи и печалба от 3,19 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S. През 2013 г. Adobe прогнозира коригирана печалба от 3 долара на акция за 2016 г.

Компанията очаква приходите ѝ да бъдат засегнати с 200 млн. долара заради силния долар.

Същевременно Adobe преминава от традиционни лицензи за софтуер към уеббазирани абонаменти в опит да привлече повече приходи.

Acrobat, Elements и Lightroom са сред последните продукти на компанията, които започват да използват новия абонаментен модел. Creative Cloud, която включва Photoshop, Illustrator и Indexing, пък е най-голямата от облачните услуги на компанията. Другите две са Marketing Cloud и Document Cloud.

Adobe, която по принцип е консервативна в прогнозите си, очаква през 2016 г. да има 20% ръст на приходите на Marketing Cloud и на бизнеса с дигитални медийни продукти, в който влиза Creative Cloud.

Компанията прогнозира, че приходите и печалбата ѝ за четвъртото тримесечие ще са под оценката на анализаторите, въпреки че се радва на повече абонати на софтуера Creative Cloud, отколкото експертите очакват.  

През третото тримесечие Adobe успя да увеличи приходите и печалбата си. Печалбата скочи от 44,7 млн. долара преди година до 174,5 млн. долара. Приходите се увеличиха с 21 на сто до 1,2 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още