IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MasterCard: Електронните разплащания могат да свият сивата икономика в България

Според ново проучване на компанията сивата икономика в страната възлиза на 17,1% от БВП

14:35 | 09.11.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: MasterCard</em></p>

Снимка: MasterCard

Въпросните решения са обсъдени с трети страни на 9 ноември в съвместна проява с КРИБ, като целта на събитието е била цялостно представяне на основните заключения на проучването и предложенията в него, така че да се ползват като платформа за бъдещи инициативи. Събитието е проведено в рамките на националната кампания „Бизнес на светло за по-добро бъдеще“ на КРИБ и КНСБ, чиято цел е да открива ефективни начини за борба със сивата икономика и да насърчи икономиката на светло в България.

Работа с правителството

„Има голяма зависимост между нивото на сивата икономика и това на електронните разплащания. Нашата роля в България не е само да предоставяме услуги, свързани с електронните трансакции, но и да работим с правителството за намаляването на сивата икономика чрез увеличаването на електронните разплащания“, заяви Артур Туремка, генерален мениджър на MasterCard за Балканите.

Сивата икономика подрива конкуренцията, което се отразява негативно и на потребителите, категоричен е Милен Райков от EY.

По думите на Ваня Манова от Master Card предстои подписването на меморандум за стимулиране на имплементирането на ПОС терминали в търговските обекти в страната. Според Манова когато в търговските обекти има по-голям процент електронни разплащания, това ще бъде индикация, че бизнесът е на светло.

„Всичко това все още не е факт, но се обсъжда. Електронното разплащане носи сигурност на всички“, посочи тя.

„Нашата роля е да разполагаме с експертизата, а не да убеждаваме отделните търговци да започнат да приемат електронни разплащания. Ние целим увеличаване на този тип трансакции, затова работим с правителствата, като всички сме с ясното съзнание, че тази дейност насърчава икономиката“, коментира още Артур Туремка. По думите му през декември ще излезе по-подробен доклад, в който ще бъдат включени детайли за методологията на изследване.

„Важно е да продължим да търсим иновативни решения за разплащанията“, допълва Туремка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
*** разбира се. Когато дори печатането на хартийки стане проблемно (предвид факта, че оставят физически отпечатък), идва ред на намеците за ползите от виртуалните цифри, с който ще потекат реки от мед и масло за всяка една средностатистическа овца.А като изчезнат баналните пари и активи в един или друг материал, ще изчезнат и дълговете на всички яли и пили до забрава титани на икономическата мисъл. Време е не за шамар, а за един здрав шут с кубинка в *** тикви на всички, дето си мислят, че могат да поддържат малоумния си икономически стандарт с манипулирането на банковата и борсовата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Rumen_
преди 8 години
Има много лесен начин да бъдат убедени и потребителите и търговците да предпочитат картовите разплащания - намалете таксите и комисионните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 8 години
Koга си решиха проблемите с личното пространство, сигурността от хакване, че и на националната валута посегнаха да я правят незаконна? Да раздават заплатите на ваучъри за храна, по подобие на някогашните купони, и да се свършва с тая мъка - свободно търгуване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още