IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще използва OpenJDK вместо Java в новата версия на Android

Ходът има за цел да създаде базов код за разработчиците, които правят приложения

17:32 | 30.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google ще използва OpenJDK вместо Java  в новата версия на Android

Google заменя своята имплементация на Java приложно-програмен интерфейс (API) в Android с OpenJDK, версия с отворен код на Java Development Kit на Oracle, пише VentureBeat. 

Новината беше съобщена първо от Hacker News, макар че не беше ясно каква точно ще е промяната, а след това Google потвърди пред VentureBeat, че AndroidN ще разчита предимно на OpenJDK, а не на Java API.

“Като платформа с отворен код Android е изградена на база на колаборацията на общност, занимаваща се с отворен код”, заявява говорителят на американския концерн. “В предстоящата версия на Android ние планираме да насочим езиковите Java библиотеки на Android към отворения подход, базиран на OpenJDK, като създадем обща база от код за разработчиците, така че те да изграждат приложения и услуги”.

Android осигурява определени JAVA API библиотеки, за да подкрепи развитието на приложения на езика за програмиране Java, разделен на две части - приложно-програмни интерфейси към библиотеките и имплементирането на код, разработен от Google, който помага на въпросните библиотеки да работят.

Google се надява, че разработчиците на Android ще оценят промяната, защото тя опростява кода, върху който те изграждат приложенията си - един базов, вместо няколко различни. Това може да е истина, но ако това е единствената причина, Google вероятно би преминала на OpenJDK още преди години.

На въпрос защо сега е направила този ход, компанията посочва пускането на Java 8 миналата година и представянето на нови функции към езика като Iambdas.

Google иска да инвестира повече ресурси в OpenJDK, където екипът може да има по-голямо въздействие върху новите функции и подобрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още