IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай насърчиха печалбата на Philips

Компанията отчете по-висока печалба от очакваното

10:29 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Холандската компания Royal Philips, която отдели операциите си с осветителни тела, за да се фокусира върху оборудването, свързано със здравеопазването, отчете по-висока печалба от очакваното за четвъртото тримесечие. Това до голяма степен се дължи на по-голямото търсене на медицински оборудване в САЩ и Китай, предава Bloomberg.

Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация, нарасна с 13% до 842 млн. евро, обяви базираната в Амстердам компания. За сравнение средната прогноза на анализаторите беше за сума в размер на 798 млн. евро. Продажбите записаха ръст от 8 на сто до 7,1 млрд. евро, отговаряйки на очакванията на експертите.

"Като цяло 2015 г. беше стабилна година за Philips”, коментира главният изпълнителен директор Франс ван Хутен. „Очакваме през 2016 г. да имаме скромен ръст на сравнимите продажби“.

Изпълнителният директор се фокусира върху здравеопазването, тъй като прогнозира, че пазарът ще нарасне до 125 млрд. долара благодарение на увеличаването на търсенето на технологии, които позволяват на болниците да анализират клинични данни, а пациентите да следят здравните си показатели и храненето си посредством смартфони.

Той отдели подразделението за осветителни тела и търси нов купувач за това за LED компоненти след като планираната продажба на китайска компания беше блокирана от американските регулатори.

Няколко компании вече показаха интерес към подразделението за осветителни тела, което може да достигне 5,5 млрд. евро, твърдят източници, запознати със ситуацията. Част от наддаващите се интересуват и от това за компоненти – LumiLeds. KKR & Co., CVC Capital Partners и Bain Capital Partners неуспешно наддаваха за LumiLeds през март.

Цената на акциите на Philips падна с 15% през последната година, оценявайки компанията на 21 млрд. евро.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още