IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в продажбите на компютри и смартфони потопи акциите на Lenovo

Компанията обяви, че приходите ѝ са се свили за първи път от повече от шест години

14:48 | 03.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на Lenovo Group поевтиняха по време на търговията в Хонконг, след като стана ясно, че приходите на компанията за тримесечието са се свили за първи път от повече от шест години. Това се случва на фона на забавянето на търсенето на смартфони и компютри, пише Bloomberg.

Цената на акциите спадна с 9,9%, насочвайки се към най-големия си спад в рамките на деня от юли миналата година. Най-големият производител на персонални компютри заяви, че приходите му са спаднали с 8% през тримесечието, което завърши през декември.

Lenovo разчита на съкращаването на 1,35 млрд. долара от годишните си разходи и премахването на 3200 работни места, което да ѝ помогне да насърчи финансовите си резултати, докато се сблъсква с все по-голяма конкуренция на пазара на смартфони и с отслабването на пазара на компютри.

Въпреки че разширява дейността си, насочвайки се към други бизнеси, компанията получава повече от половината си приходи от компютри.

“Пазарът се намира под натиск, като се има предвид макроикономическата среда, както посочи Intel наскоро”, коментира Кен Хуей, анализатор на Jefferies Hong Kong. По думите му персоналните компютри отбелязват най-голям спад в приходите.

Международна експанзия

Съкращенията на разходите помогнаха на Lenovo да отчете изненадващо увеличение на печалбата. Нетната печалба на компанията скочи с 19% до 300 млн. долара през третото тримесечие. Анализаторите очакваха 242,5 млн. долара.

Компанията, която някога символизираше глобалните амбиции на китайските корпорации, се сблъсква с предизвикателствата от страна на конкурентния пазар на смартфони и обстановката на пазара на компютри. Същевременно икономическият растеж на Китай е най-бавният от 25 години насам.

Главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юенцин заяви, че компанията ще се опита да спечели пазарен дял в САЩ и Европа тази година, опитвайки се да се справи с нарастващата конкуренция на вътрешния ѝ пазар.

Глобален фокус

Фокусирането върху международната експанзия помогна на Lenovo да увеличи дела на смартфоните, които продава извън Китай, от 59% на 83%. Експанзията на пазари - от Индия до САЩ, доведе до повишаване на маржовете на печалба, въпреки че световният ѝ пазарен дял се сви с около 1,5 процентни пункта до 5,1% през периода.

Макар че Lenovo увеличава своя дял на пазара на компютри, като цяло продажбите на персонални компютри се свиха с 10,6% през четвъртото тримесечие, сочат данни на IDC. Lenovo успя да увеличи своя дял на този пазар до 21,4%. Във вторник компанията прогнозира възстановяване на пазара на компютри, тъй като много компании подновяват устройствата си във връзка с новата операционна система на Microsoft - Windows 10.

Сървъри

Lenovo залага на световното търсене на сървъри, което стои в основата на изчислителните облаци и подкрепя нейното подразделение за корпоративни продукти. Компанията придоби от IBM сървъри за големи центрове от данни, изградени от Alibaba Group Holding до Google.

Подразделението на Lenovo, което продава сървъри, софтуер и съхраняване на данни, е единствената голяма единица на компанията, която записа рекорден ръст от 8%. Продажбите на персонални компютри се свиха с 12% през тримесечието, докато приходите от смартфони спаднаха с 4%, като се имат предвид валутните колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Спадът в продажбите на компютри и смартфони потопи акциите на Lenovo---Защото един път са скъпи и втори път - всеки има лаптоп и компютър, за какво му е нов в близката петилетка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още