IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn смъква офертата за Sharp с близо 900 млн. долара

Тайванската компания ще придобие японската за общо 3,5 млрд. долара

13:24 | 30.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Тайванската Foxconn ще придобие Sharp Corp. с много голяма отстъпка в сравнение с първоначалната си оферта след месец на спорове, които посяха повече съмнения относно това дали двете компании ще могат да работят добре заедно и засенчиха яростната конкуренция от конкурентните производители на дисплеи за смартфони, пише Ройтерс.

Foxconn, с юридическо наименование Hon Hai Precision Industry Co, ще плати близо 3,5 млрд. долара за 2/3 от капитала на Sharp, или с близо 900 млн. долара по-малко спрямо първоначалното предложение, информират от двете компании в съвместно изявление.

Сделката маркира най-голямото придобиване на чужда компания в изолираната технологична индустрия на Япония и слага край на независимостта на 100-годишната компания, която започна дейността си с производството на механични моливи.

Трансакцията също така ще даде контрол на Foxconn над напредничавата технология за дисплеи на Sharp и ще заздрави ценовата мощ пред основния клиент Apple Inc.

Доказателство за финансовото затруднение на Sharp е оперативната загуба от близо 170 млрд. йени (1,5 млрд. долара) през последната финансова година, приключваща в четвъртък, спрямо първоначалната прогноза за печалба от 10 млрд. йени.

Foxconn ще придобие акциите на Sharp при цена от 88 йени за акция, което е с 35% по-малко спрямо цената на затваряне на борсата в Токио в сряда.

Миналия месец двете компании бяха на ръба да финализират споразумението си, но Foxconn го отложи в последната минута след появата на неразкрити по-рано условни задължения на Sharp.

Преди новините акциите на Sharp затвориха с 4% ръст, докато Тайванската фондова борса спря търговията с акции на Foxconn.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още