IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp изведнъж "откри" нови потенциални задължения за почти 3 млрд. долара

Новите разкрития разколебават тайванския Foxconn от планираното придобиване

16:11 | 26.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За няколко часа в четвъртък изглеждаше като 100% сигурно, че изпадналият в затруднение японски производител на потребителска електроника Sharp си е осигурил сделка за поглъщане за 5,5 милиарда долара от Foxconn, тайванския поддоставчик на Apple и други марки.

Но нещата се обърнаха твърде бързо, пише Financial Times.

Foxconn неочаквано се е отказала точно преди сделката да бъде подпечатана. Причината е, че в предния ден Sharp е заявил на своя потенциален нов собственик, че може да има близо 3 милиарда долара допълнителни задължения, е заявил източник, запознат с темата. 

В сряда сутринта Sharp е представила на Foxconn списък от около 100 позиции, представляващи условни задължения - потенциални разходи, които биха могли да се появят в зависимост от условията за бизнес или други условия, на обща стойност близо 350 млрд. йени. Сумата е приблизително равна на разликата между офертите на Foxconn и подкрепяния от правителството фонд.

В четвъртък Foxconn заяви, че е необходимо да преразгледа „нова съществена информация" от Sharp, преди да премине към сключване на сделката.

Изненадващата информация е последният пример за огромните предизвикателства пред Sharp, който загуби милиарди долари през последните няколко години - и пред всеки, който се надява да прекъсне тази негативна тенденция.

Sharp възнамерява да емитира нови акции като част от потенциалната сделка. Това ще изисква особено задълбочено оповестяване на всички бизнес рискове, пред които е изправена компанията, като потенциални разходи, свързани с договори или финансови прогнози, казва Николас Бенеш, базиран в Токио специалист по японското корпоративно управление. 



Сега „вратата остава отворена“ за сделка, която ще бъде вероятно най-голямото придобиване на японски производител на потребителска електроника от чуждестранен купувач. Foxconn наддаваше за Sharp срещу инвестиционен фонд, подкрепен от японското правителство, и офертата му бе разглеждана като тест за готовността на Япония да се отвори към чуждестранните инвестиции.

Засега споразумението между компаниите виси на косъм. Не е ясно дали новите разкрития ще доведат до прекратяване на сделката малко преди сключването ѝ. Но тяхната поява в последния момент, както и решението на Foxconn в отговор да спре преговорите, повдига въпроса за това какво още може да се спотайва във финансовите отчети на Sharp.

Очакваше се двете компании да подпишат сделката, след като в четвъртък сутринта Бордът на директорите на Sharp прие офертата на Foxconn. Тайванският концерн е заявил на мениджърите на Sharp в сряда вечер преди гласуването на борда, че „подписването на окончателно споразумение трябва да се отложи, докато не се постигне задоволително разбиране и разрешаване на ситуацията".

Цената на акциите на Sharp се срина с 14 процента в четвъртък, след като компанията обяви подробностите за предложеното от Foxconn придобиване. Голям брой на планираните от Sharp нови акции ще размият стойността на дяловете на съществуващите инвеститори.

Бордът на директорите на Sharp избра Foxconn пред подкрепяния от правителството инвестиционен фонд, Innovation Network Corporation of Japan, който предложи малко по-малко от половината от офертата на тайванците: 300 милиарда йени, или около 2,6 млрд. долара. Фондът заяви, че реалната стойност на офертата му е по-висока, тъй като той би бил в състояние да използва влиянието си сред японските банки, за да получи след това компанията по-високо финансиране.

Надпреварата бе широко разглежда като заместител на по-голяма икономическа борба - между водената от правителството индустриална политика и радетелите за един отворен глобален пазар.

Innovation Network Corporation of Japan се опитва да спаси свиващата се японска индустрия на телевизори и дисплеи за смартфони, или поне да я задържи в местни ръце - чрез закупуване на дисплейния бизнес и обединяването му в един-единствен национален концерн.

Но продажбата на Sharp, най-големия японски производител на дисплеи с течен кристал, на чуждестранна компания би било сериозна пречка пред това усилие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Точно като Енрон преди време.Как така изведнъж се откриват подобни милиардни дупки? Това не е като да търсиш игла в купа сено, та това са милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още