IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалите около Baidu доведоха до най-големия спад на печалбата ѝ за тримесечие

Компанията отчете и най-слабия ръст на приходите си

09:19 | 29.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Baidu, компанията, която стои зад едноименната китайска онлайн търсачка, отчете най-големия спад на печалбата си за тримесечие и най-слабия ръст на приходите си от близо осем години. Това се случва в резултат от скандала, в който компанията се забърка по-рано тази година, предава Ройтерс.

Общественото недоволство застигна Baidu след като студент, страдащ от тежка форма на рак, обвини фирмата за насочването му към неефективно лечение в интернет. Регулаторите отговориха на това, налагайки ограничения на медицинските реклами, показвани от компанията, което накара Baidu да понижи прогнозата за приходите си през второто тримесечие.

Компанията заяви, че очаква приходите ѝ за следващия отчетен период да са в диапазона 18,04-18,56 млрд. юана (2,71-2,79 млрд. долара).

Миналата седмица регулаторите обявиха, че отново разследват Baidu, този път във връзка със слухове, че нелегални сайтове за хазарт са използвали търсачката, за да се промотират. Допълнителните наказания за това биха могли да застрашат още повече перспективите на компанията.

Нетната печалба на Baidu е спаднала до 2,41 млрд. юана (362 млн. долара) през тримесечието април-юни от 3,66 млрд. юана година по-рано, обяви фирмата. Средната оценка на анализаторите беше за нетна печалба в размер на 2,42 млрд. юана според Thomson Reuters.

Приходите на Baidu са скочили с 10,2% до 18,26 млрд. юана от 16,58 млрд. юана година по-рано, което е най-слабият им растеж от близо осем години. Средната прогноза на анализаторите беше за 18,18 млрд. юана приходи.

Цената на акциите на компанията се понижи с 12,4% от началото на година. 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още