IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pokemon GO не успя да спаси Nintendo от проблемите ѝ

Компанията понижи прогнозата си за продажбите и оперативната си печалба за цялата година

17:02 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Nintendo понижи прогнозата за продажбите и оперативната си печалба за годината, след като популярността на играта Pokemon GO не успя да компенсира спада на продажбите на 3DS игрите и Wii U. В резултат от новините акциите на компанията понижиха стойността си със 7,4%, пише Bloomberg.

Оперативната печалба за текущата фискална година до 30 март ще бъде 30 млрд. йени (288 млн. долара), което е под предишната прогноза за 45 млрд. йени, обяви базираната в Киото компания. Тя вече очаква, че приходите ѝ ще достигнат не 500 млрд. йени, а 470 млрд.

Инвеститорите търсят знаци, че насочването на Nintendo към мобилните игри ще се отплати. Книжата на компанията повишиха цената си с 45 на сто от началото на годината. И все пак резултатите за тримесечието показват ограничено влияние на летния блокбъстър Pokemon GO, който отчасти е собственост на Nintendo.

Същевременно нарастват очакванията към Super Mario Run, първата игра на компанията за iPhone, която ще дебютира през декември. Промяната е от решаващо значение, защото производителят на игри се сблъсква със забавяне на продажбите на съществуващите вече платформи и не успя да впечатли инвеститорите миналата седмица, когато представи новата си конзола Switch.

"Пускат Switch, но нищо друго“, коментира Серкан Тото, основател на консултантската фирма Kantan Games. “Софтуерните предложения за следващите няколко месеца за двете съществуващи конзоли са изключително малко, а за мобилни устройства имат само Super Mario Run”.

Nintendo очаква да продаде 2 млн. бройки от Switch през първите месеци, след старта на продажбите ѝ през март, заяви президентът на компанията Тацуми Кимишима. Той твърди, че финансовото въздействие вече е отразено в ревизираната прогноза.

Нетната печалба за тримесечието, завършило през септември, е достигнала 62,8 млрд. долара, благодарение на 120 млрд. йени, дошли от Pokemon GO, както и благодарение на продажбата на дял в бейзболния отбор Seattle Mariners. 

Pokemon GO, която беше пусната през юли (предходното тримесечие), се превърна в истински феномен, след като стотици милиони играчи по света излязоха по улиците в търсене на виртуалните покемони. Компанията за проучвания App Annie оцени, че играта е донесла 600 млн. долара през първите 90 дни, превръщайки се в играта, постигнала това най-бързо в историята.

Но финансовото влияние на Pokemon GO върху Nintendo е ограничено, защото компанията притежава само дялове в разработчиците ѝ Niantic Inc. и Pokemon Co., които пък притежават лиценза за франчайза.

Продажбите на преносимото устройство 3DS и на конзолата Wii U, които дебютираха съответно през 2011 и 2012 г., продължават да не бележат растеж. През шестте месеца до септември софтуерните приходи от платформите са се свили с 32% до 66,7 млрд. йени, докато тези на хардуер са спаднали с 36% до 65,9 млрд. йени.

Nintendo се надява, че премиерите през ноември на две нови заглавия, свързани с Pokemon, за 3DS, ще насърчат печалбата ѝ през текущото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още