IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitbit се готви да придобие софтуерните активи на Pebble?

Целта на компанията е да се конкурира по-успешно с Apple на пазара на умни часовници, твърдят източници

15:29 | 07.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Fitbit е близо до придобиването на софтуерните активи на борещия се с редица проблеми стартъп за умни часовници Pebble Technology. С този ход Fitbit се опитва да се конкурира по-успешно с Apple, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Сделката е насочена преди всичко към наемането на инженерите и експертите на стартиращата компания, които се занимават с тестовете. Освен това целта е придобиването на интелектуална собственост върху операционната система на Pebble, приложенията за умни часовници и облачните услуги, допълват източниците. Те са пожелали да останат анонимни, тъй като коментират все още необявена официално сделка.

"Придобиването е за под 40 млн. долара, а дългът на Pebble и останалите ѝ задължения надхвърлят тази сума", твърдят двама от източниците. "Fitbit няма отношение към дълга", допълват те.

Останалата част от активите на Pebble ще бъдат продадени отделно, разкриват някои от източниците на Bloomberg. Новината предстои да бъде обявена официално. Fitbit отказва да коментира въпроса, а главният изпълнителен директор на Pebble Ерик Мигиковски не е отговорил на запитването за коментар.

Решението за продажба на Pebble е резултат от финансовите проблеми на пазара на умни часовници, който не успява да расте с толкова голям темп, каквито бяха надеждите. Броят на продадените умни часовници се сви с 52% през третото тримесечие, сочат данни на IDC. От своя страна Pebble съкрати една четвърт от своите служители по-рано тази година.

Fitbit също има проблеми. Стойността на нейните акции се понижи с цели 34% на 3 ноември, след като компанията понижи прогнозата за коледните си продажби. След като години наред се фокусираше върху носимите устройства, свързани с фитнеса, Fitbit се насочи към умните часовници и по-рано тази година представи своя модел Blaze.

Привличайки талант и други ресурси от Pebble, компанията може да започне да се конкурира по-успешно с Apple Watch. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още