IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple Watch се представи по-добре от iPhone през първата си година

Технологичният гигант все още не разкрива данни за продажбите на умните си часовници, а анализаторите и потребителите са раздвоени за него

15:55 | 25.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple е продала два пъти повече часовници Apple Watch, отколкото смартфони iPhone, в дебютната година на всяко устройство. И все пак предвид историята на най-популярните устройства на технологичния гигант, умният ѝ часовник изглежда като истинско разочарование, пише Wall Street Journal в свой анализ.

Apple Watch навърши една година в неделя, два дни преди Apple да обяви своите финансови резултати за тримесечието, а съдбата на продукта е от ключово значение за компанията. Това е първият изцяло нов продукт на Apple след iPad и е тест за нейната иновативност под ръководството на главния изпълнителен директор Тим Кук в момент, в който продажбите на iPhone се забавят.

До момента данните изглеждат добри. Apple не е разкрила нищо за продажбите, но анализатори твърдят, че за първата си година на пазара Apple Watch е продал около 12 млн. бройки. При средна цена от 500 долара бизнесът на компанията с умни часовници възлиза на 6 млрд. долара - три пъти повече от годишните приходи на тракера на физическа активност Fitbit.

За сравнение, Apple е продала близо 6 млн. iPhone-а през първата му година. Като нов участник на пазара, Apple Watch си е завоювал 61% от глобалните продажби на умни часовници миналата година, сочат данни на компанията за проучвания IDC.

И все пак има критици като Фред Уилсън, съосновател на компанията за рисков капитал Union Square Ventures, който през декември обяви Apple Watch за провал. Уилсън, който притежава акции във Fitbit чрез своя фонд, по-рано предрече, че умният часовник на Apple няма да постигне успеха на iPad, iPhone и iPod, допълвайки, че не толкова много хора биха желали да носят компютър на китката си.

Часовникът има недостатъци. Той е бавен, а процесорът му работи така бавно, за да може да се удължи животът на батерията. Същевременно не разполага с мобилни и Global Positioning System връзки, което означава, че трябва да се използва с iPhone, което ограничава полезността му като независимо устройство. Да не забравяме, че батерията се нуждае от ежедневно зареждане.

Може би най-голямото предизвикателство е липсата на поставена цел за часовника. Той върши няколко неща добре, като следене на физическата активност, мобилни разплащания и получаване на известия. Но няма задача, която Apple Watch да може да изпълни, а iPhone или някой по-евтин тракер да не може.

Джошуа Стейн, 33-годишен разработчик на приложения от Чикаго, твърди, че се е сдобил с Apple Watch скоро след пускането му на пазара, но установил, че софтуерът му е бавен и устройството трябва да се зарежда всяка вечер. През януари той продава часовника си в eBay и се връща към използването на умния часовник Pebble, който струва 150 долара и има по-дълго издържаща батерия.

Част от проблемите на Apple Watch са лесно поправими. Компанията работи по добавянето на възможности за свързване с други мрежи и по добавянето на по-бърз процесор в следващото поколение часовници, посочва източник, запознат с въпроса. Говорителят на Apple отказва да коментира.

Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още