IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple Watch се представи по-добре от iPhone през първата си година

Технологичният гигант все още не разкрива данни за продажбите на умните си часовници, а анализаторите и потребителите са раздвоени за него

15:55 | 25.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Но други проблеми се очертават доста по-сериозни. Анализаторът Дж. П. Гаундър от Forrester Research твърди, че Apple Watch не е достатъчно полезен. Той самият е очаквал, че повече компании ще създадат приложения за часовника, като това на Starwood Hotel & Resorts Worldwide, което позволява на потребителите да се чекират, да резервират стая и да отключват своята, без да се налага да се спират на рецепцията. 

Гаундър твърди, че Apple не е направила достатъчно, за да изгради по-широка екосистема от услуги.

И все пак Apple Watch има фенове, които го използват ежедневно. Според компанията за проучвания Wristly 93% от общо 1150 собственици на Apple Watch, участвали в онлайн анкета миналата седмица, твърдят, че са “доволни” или “много доволни” от устройството.

В някои отношения Apple Watch не успява да постигне това, което видяхме с iPhone, който в момента е смятан за най-ключовият продукт на компанията и носи две трети от приходите ѝ. Първоначалният модел на телефона не работеше на по-бързите безжични мрежи, не предлагаше приложения за трети страни и не разполагаше с основни функции като копиране и поставяне на текста.

Както се случи с първия iPhone, през март Apple намали цената на най-евтината версия Sport Watch с 50 долара до 299 долара.

Тони Саконаги, анализатор на Bernstein Research, твърди, че Apple е продала 12 млн. умни часовника през първата им година при средна цена от 500 долара. Подобно на него Нийл Сайбарт, който ръководи Above Avalon, сайт, посветен на анализи на Apple, оценява продажбите на Apple Watch на 13 млн. при средна цена от 450 долара.

Адам Гросман, създател на популярното мобилно приложение за следене на времето Dark Sky, твърди, че е направил значителни промени във версията на приложението за умния часовник, като е намалил функциите и натоварването на процесора и батерията при използването му. Въпреки това той остава оптимист по отношение на Apple Watch.

Гросман вужда паралел с първия iPod, пуснат на пазара през 2001 г. Много потребители се оплакваха, че първият музикален плейър е прекалено скъп, прекалено голям и с малко памет. Въпреки това Apple подобри доста неща в него и намали цената му, а след всичко това iPod се превърна в устройство, което всеки трябва да има. Според Гросман успехът на Apple Watch тепърва предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още