fallback

Toshiba иска да набере 1 трлн. йени от продажбата на дял в звеното си за чипове?

Компанията продължава да се бори с финансовите си проблеми

10:00 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският технологичен концерн Toshiba ще набере поне 1 трлн. йени (8,8 млрд. долара) от продажбата на мажоритарен дял от своя бизнес с чипове за памет. Целта на компанията е чрез този ход да се справи с новите си финансови проблеми, твърди източник, запознат със случващото се в компанията, цитиран от Ройтерс.

След като отписа 6,3 млрд. долара във връзка с придобиването на американска компания в сферата на ядрената енергетика, конгломератът твърди, че е готов да продаде мажоритарен дял в звеното за чипове, което прави компоненти за смартфони и таблети. Това е и най-високо оцененият бизнес на компанията. Преди това Toshiba планираше да продаде 19,9% дял от него.

Toshiba иска да започне процеса на продажба възможно най-скоро и може да продаде дялове на различни купувачи. Интерес вече са проявили инвестиционни фондове, други производители на чипове и клиентски компании, твърди източникът, който е пожелал да остане анонимен.

По думите му продажбата „е най-добрият и единствен начин, по който Toshiba може да набере голяма сума пари и да изтрие притесненията за кредитния си риск“. Той допълва, че продажбата може да бъде завършена до края на март следващата година.

Toshiba не е взела решение точно колко голям ще бъде делът, който продава. Вместо това предпочита да се фокусира върху сумата, която иска да набере, посочва източникът.

Говорителката на Toshiba заяви, че компанията не желае да коментира повече темата за продажбата.

Когато предлагаше 19,9% дял, Toshiba получи оферти, вариращи между 200 и 400 млрд. йени, заяви по-рано друг източник пред Ройтерс.

Сред кандидатите се наредиха конкурентите SK Hynic и Micron Technology, фирмата за съхранение на данни Western Digital и финансови инвеститори като Bain Capital, допълват източниците.

Японският конгломерат не може да набере средства от продажбата на нови акции, защото борсата в Токио го постави под наблюдение след счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара през 2015 г.

Акциите на компанията записаха 2% ръст на цената в рамките на сутрешната търговия, докато индексът Nikkei 225 запиза увеличение от  0,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
fallback