IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите предварителни резултати на Sony тласнаха цената на акциите ѝ нагоре

По-високите данни за оперативната печалба повишиха доверието на анализаторите

09:24 | 24.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Sony отбелязаха най-големия скок на цената си от близо три месеца насам, след като компанията обяви по-високи от очакваното предварителни финансови резултати, а това повиши доверието на анализаторите в способността ѝ да постигне най-високите нива на печалба от близо две десетилетия, пише Bloomberg.

Книжата на базираната в Токио компания повишиха стойността си с 4,6% в рамките на ранната търговия в Токио, насочвайки се към най-големия скок на цената си от 3 февруари насам. Това се случи в резултат от новината, че оперативната печалба за фискалната година до март 2017 г. е достигнала 285 млрд. йени (2,6 млрд. долара), което е с 19% повече спрямо предишната прогноза. Освен това Sony заяви, че нейната нетна печалба ще достигне 73 млрд. йени, или повече от два пъти над предходната прогноза.

Анализатори смятат, че резултатите през предходната фискална година показват, че Sony може да постигне оперативна печалба от 500 млрд. йени, което ще бъде най-високото нито от 1998 г. насам.

"Важен е фактът, че печалбата е станала по-устойчива на промените в макроикономическата среда (като се изключат еднократни фактори като земетресенията) и това е резултат от подобряването на възможностите в управлението на бизнеса“, коментира Кеничи Саита, анализатор от Mizuho Securities.

Добрите резултати за предходния отчетен период бележат втората поредна година, в която оперативната печалба на компанията надвишава 2 млрд. долара, а това е най-дългият такъв период от 2001 г. насам. Sony заяви, че това се дължи на силното представяне на повечето ѝ бизнеси и икономиите на разходите в застрахователното звено. Нейното подразделение за чипове също е имало по-ниски разходи, след като се възстанови по-бързо от очакваното от миналогодишното земетресение в Западна Япония.

„Това ще засили доверието на пазара в рамките на следващата фискална година“, коментира Казунори Ито, анализатор на Morningstar Investment Services.

Сега анализаторите насочват вниманието си към 28 април, когато се очаква Sony да обяви прогнозата си за 12-месечния период, който започва през този месец. Масару Сугияма от Goldman Sachs твърди, че компанията вероятно ще си постави цел от 500 млрд. йени оперативна печалба. Печалбата през 1998 г. до голяма степен се дължеше на оригиналната конзола PlayStation, която затвърди позицията на Sony като ключов играч в индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още