IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерна компания на Alibaba ще набере 9 млрд. долара финансиране преди IPO

Последният кръг от финансиране може да оцени Ant на близо 150 млрд. долара

17:12 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият бизнес на китайския милиардер Джак Ма е напът да се нареди сред най-скъпите компании в света, пише Wall Street Journal.

Ant Financial Services Group, дъщерна компания на гиганта за електронна търговия Alibaba Group, се готви да набере 9 млрд. долара в частен кръг от финансиране, съобщи изданието, позовавайки се на запознати източници.

Ant, която е собственик на популярната мобилна мрежа за плащания Alipay и е един от най-големите небанкови кредитори в Китай, води преговори с потенциални инвеститори, а интересът към акциите ѝ е силен, посочват запознати с плановете източници.

Последният кръг от финансиране може да оцени Ant на близо 150 млрд. долара, което я превръща в една от най-големите частни компании, чиито бизнес е оценен за над 1 млрд. долара.

Основаната от Ма компания набира средства на фона на очакваното първично публично предлагане, което може да бъде факт тази година, коментират същите източници.

Ако Ant стане публична с пазарна капитализация от над 100 млрд. долара, тя може да струва повече от големите американски финансови компании, включително Goldman Sachs Group Inc., Paypal Holdings Inc. и BlackRock Inc. IPO-то на Alibaba през 2014 г. на борсата в Ню Йорк набра 25 млрд. долара, а компанията беше оценена за над 200 млрд. долара при своя борсов дебют.

Говорителят на Ant отказа да коментира „пазарните слухове“.

През април 2016 г. финансовото подразделение на Alibaba набра рекордните 4,5 млрд. долара от консорциум от подкрепяни от държавата инвеститори. Финансирането тогава отбеляза най-големия подобен рунд на частно финансиране в технологичната индустрия.

Оттогава компанията увеличи приходите си, разшири Alipay в Китай и в други страни, както и обхвата на финансови услуги за физически лица и малки предприятия.

Alibaba обяви през февруари, че ще придобие около една трета от акциите в Ant. Сделката се очаква да приключи през втората половина на тази година и ще бъде от полза за Alibaba и нейните акционери, когато Ant стане публична компания.

Ant беше създадена през 2011 г., след като Alibaba раздели мрежата си Alipay, която стартира през 2004 г. и се използва от стотици милиони хора за заплащане на покупки от сайтовете за онлайн пазаруване на Alibaba.

Оттогава Ant се превърна в гигантска финансова екосистема, която през миналата година е обработила плащания за повече от 1 трилион долара.

Alipay в момента се използва от над 520 млн. души, което я прави най-голямата платформа за мобилни разплащания в света, въпреки че потребителите ѝ са предимно в Китай.

Но през последните години компанията губи пазарен дял заради местните конкуренти като WeChat Pay, собственост на конкурента на Alibaba - Tencent Holdings.

Печалбата на Ant преди данъците през миналата година е нараснала с 360% до 1,96 милиарда долара спрямо 2016 г.

Ant се опитва да разширява бизнеса си и в чужбина, като сключва партньорства с чуждестранни банки и платежни мрежи, за да лансира Alipay сред търговците на дребно по целия свят. Фирмата миналата година се опита да придобие американската компания за парични преводи MoneyGram International Inc. за около 1,2 млрд. долара, но сделката беше отменена, тъй като компаниите не успяха да получат одобрението на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още