IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън призова лидерите на технологични гиганти за засилване на киберсигурността

Властите и индустрията в САЩ ще работят по нови насоки и стандарти за по-голяма защита

12:44 | 26.08.21 г.
<p>
	Тим Кук (Apple), Арвинд Кришна (IBM) и Сундар Пичай (Alphabet). <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Тим Кук (Apple), Арвинд Кришна (IBM) и Сундар Пичай (Alphabet). Снимка: Bloomberg L.P.

Американското правителство заяви, че ще работи с индустрията по създаването на нови насоки за подобряване на сигурността на технологичната верига на доставките, след като президентът Джо Байдън призова директори от частния сектор „да вдигнат летвата на киберсигурността“, предава Ройтерс.

На срещa в Белия дом с Байдън и членове на кабинета му директори на големи технологични компании, на фирми от финансовата индустрия и инфраструктурни компании заявиха, че ще направят повече за нарастващата заплаха от кибератаки за американската икономика.

„Федералното правителство не може да отговори на това предизвикателство само“, коментира Байдън пред директорите. „Вярвам, че вие имате властта, капацитета и отговорността да вдигнете летвата на киберсигурността“.

След срещата Белият дом заяви, че Националният институт по стандарти и технологии (NIST) ще работи с индустрията и други партньори по нови насоки за изграждане на сигурни технологии и оценяване сигурността на технологии, включително софтуер с отворен код.

Microsoft, Google, Travelers и Coalition, компания за киберзастраховки, са сред онези, които са обещали да участват в новата водена от NIST инициатива.

Киберсигурността се превърна в особено важна задача за администрацията на Джо Байдън след серия от големи атаки срещу компанията за мрежови мениджмънт SolarWinds, срещу Colonial Pipeline, JBS и софтуерната фирма Kaseya. Пробивите засегнаха Съединените щати отвъд това, че системите на компаниите бяха хакнати, водейки до проблеми с доставките на газ и на храна.

„Имаме много работа за вършене“, коментира Байдън, визирайки атаките със зловреден софтуер, усилията му накара руския президент Владимир Путин да държи базираните в Русия кибербанди отговорни и необходимостта да запълни близо половин милион публични и частни работни места, свързани с киберсигурността.

Сред присъствалите на срещата бяха главният изпълнителен директор на Amazon.com Анди Джаси, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай и главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна.

След срещата Amazon заяви, че ще направи своите обучения по киберисигурност достъпни за обществеността безплатно и от октомври ще започне да дава мултифакторни устройства за идентификация на някои клиенти на облачния ѝ бизнес.

Microsoft заяви, че ще инвестира 20 млрд. долара за период от пет години – четирикратно увеличение спрямо сегашните нива, за да ускори своята работа по киберсигурността. Освен това ще предвиди 150 млн. долара за технически услуги, така че да помогне на федералните, щатските и местните власти да продължат да имат най-новите системи за сигурност.

IBM обяви, че ще обучи над 150 хил. души на умения, свързани с киберсигурността, в рамките на три години и ще си партнира с колежи и университети, традиционно посещавани от афроамериканци, за да създаде по-голямо разнообразие в работната сила в сферата на киберсигурността.

Google заяви, че ще отдели 10 млрд. долара за киберсигурност в следващите пет години, но все още не е ясно дали тази сума е свързана с нови разходи. Освен това обеща да помогне на 100 хил. американци да се сдобият със сертификати за дигитални умения, които могат да им донесат по-високоплатени работни места.

Вишал Харипрасад, главният изпълнителен директор на Resilence Cyber Insurance Solutions, коментира пред Ройтерс, че компанията ще работи с правителството по създаването на ясни стандарти за киберсигурност.

Лидерите на Southern и JPMorgan Chase & Co също са присъствали на срещата. На нея са били и висши представители на администрацията на Байдън, отговарящи за киберсигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още