IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреждава банките да се подготвят за руски кибератаки

Властите в САЩ и Европа искат всички да са подготвени за потенциални хакерски атаки, свързани с казуса с Украйна

10:31 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Европейската централна банка подготвя банките на Стария континент за потенциални поръчани от Русия кибератаки, докато напрежението между страната и Украйна нараства, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Всичко това се случва докато регионът се подготвя за финансовите последици от потенциален конфликт.

Противопоставянето между Русия и Украйна разтърси политическите и бизнес лидерите на Европа, които се страхуват от инвазия, която може да нанесе щети на целия регион.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон посети Москва, а после и Киев, в опит да послужи като посредник, след като Русия струпа войски близо до границата с Украйна.

Сега Европейската централна банка, водена от бившия френски министър Кристин Лагард, е в готовност за заплаха от кибератаки срещу банки, твърдят източниците.

Въпреки че регулаторите са фокусирани върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, кризата в Украйна отклони вниманието към кибератаките, тръгващи от Русия, посочва един от източниците и допълва, че ЕЦБ е разпитвала банките за техните защити.

Банките провеждат симулации на кибервойни, за да тестват възможността си да отблъсват атаки, коментира още той.

ЕЦБ, която посочва справянето с уязвимостите в киберсигурността като един от своите приоритети, е отказала да коментира.

Но опасенията ѝ се пренасят по целия свят. Службата за финансови услуги в Ню Йорк издаде сигнал до финансовите институции в края на януари, когато предупреди за ответни кибератаки, ако Русия нахлуе в Украйна и бъдат задействани санкциите на САЩ, твърдят от Regulatory Intelligence на Thomson Reuters.

Тревога

Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания многократно предупредиха Путин да не атакува Украйна, след като Русия разположи около 100 хил. войници близо до границата със съседката си.

По-рано тази година множество украински уебсайтове бяха засегнати от кибератака, която остави предупрежение „да се страхуват и да очакват най-лошото“, докато Русия събираше войските си близо до границата.

Украинските служби за сигурност SBU заявиха, че са видели признаци, че атаката е свързана с хакерски групи, обвързани с руските разузнавателни служби.

Властите в Русия казват, че Западът е обхванат от русофобия и няма право да чете лекции на Москва как да действа, след като разшири военния алианс на НАТО на изток след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Кремъл многократно отрече руската държава да има нещо общо с хакерските таки по света и заяви, че е готов да си сътрудничи със Съединените щати и други страни в борбата с киберпрестъпността.

Въпреки това регулаторите в Европа са силно разтревожени.

Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят устойчивостта си на атаки, предвид задълбочаващото се напрежение около Украйна.

Във вторник Марк Брансън, ръководител на германския надзорен орган BaFin, каза на онлайн конференция, че кибервойната е взаимосвързана с геополитиката и сигурността.

Белият дом обвини Русия за опустошителната кибератака „NotPetya” през 2017 г., когато вирус нанесе щети на част от инфраструктурата на Украйна и порази хиляди компютри в десетки страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още