IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 пъти по-бърз интернет

ЕС инвестира още 18 млн. евро в изследвания за интернет четвърто поколение

16:07 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
10 пъти по-бърз интернет

От началото на следващата година Европейския съюз (ЕС) ще инвестира 18 млн. евро в изследвания, въз основа на които ще се разработят мобилни мрежи от следващото (четвърто) поколение. Средствата ще бъдат използвани за финансирането на научни изследвания за по-усъвършенствана версия на технологията Long Term Evolution (LTE) - LTE Advanced, съобщи информационният портал на ЕС.

Технологията Long Term Evolution (LTE) е най-новата безжична технология, която предоставя скорости на мобилния интернет до 100 мегабита в секунда - десет пъти повече от мобилните мрежи на трето поколение. Между 2004 г. и 2007 г. ЕС подкрепи научните изследвания за оптимизацията и стандартизацията на LTE с 25 млн. евро. Това доведе до разработването на първата концепция за мрежова инфраструктура на базата на LTE.

Long Term Evolution (LTE) Advanced ще предлага до сто пъти по-високи скорости на мобилния интернет от настоящите мрежи от трето поколение. През септември ЕК ще започне преговори с проектния консорциум за детайли, включително за елитния проект ARTIST4G, който се основава на постиженията на проектите WINNER и обединява предприятия от бранша, както и изследователи от Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Очаква се новите проекти да започнат през януари 2010 г.

В момента в Европа технологията LTE се изпитва от мобилни оператори във Финландия, Германия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство, а в Швеция и Норвегия се очаква да се появи на пазара през първата половина на 2010 г. Водещи в света мобилни оператори и производители, като на пример Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei и Nokia Siemens Networks, вече са решили да използват стандарта LTE. Според анализатори до 2013 г. световните оператори ще инвестират близо 6 млрд. евро в оборудване за LTE.

Миналия месец стана ясно, че Ericsson ще инвестира 1,5 млрд. долара в Южна Корея през следващите пет години за изграждане на център за научна и развойна дейност, който да се занимава с разработката на LTE.

През периода 2007—2013 г. ЕС ще инвестира общо над 700 млн. евро в научни изследвания за бъдещи мрежи, от които половината ще бъдат предоставени за безжични технологии, допринасящи за развитието на мрежи от четвърто и последващи поколения.

"Технологиите LTE ще превърнат мобилните телефони в мощни мобилни компютри. Милиони нови потребители ще имат свръхвисокоскоростен достъп до интернет чрез преносимите си устройства, независимо от мястото, на което се намират. Това ще отвори огромни възможности и висок потенциал на растеж на цифровата икономика", смята комисарят на ЕС по информационното общество и медиите Вивиан Рединг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още