IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом с тайна база данни за потребителските мнения по блоговете си

От Белия дом събират всички коментари от уеб страниците си в социални мрежи като Facebook, Twitter и YouTube, като правят това без разрешението на потребителите

13:05 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Белият дом с тайна база данни за потребителските мнения по блоговете си

Администрацията на американския президент събира и съхранява в специална база данни всичките коментари и видеоматериали от уеб страниците на Белия дом в социални мрежи като Facebook, Twitter и YouTube, като прави това без да предупреждава или да иска разрешение от потребителите, съобщава Washington Times.

Подобна практика противоречи на публичните обещания, които даде Барак Обама, за прозрачно управление и за защита на личната информация в мрежата, отбелязва изданието.

Според президента на американския Информационен център за електронните лични данни (Electronic Privacy Information Center) Марк Ротенберг след като от Белия дом претендират за прозрачна политика, трябва задължително да разкрият, че събират подобна информация. Ротенберг обвини Белия дом в непрозрачност най-вече в това как от администрацията използват новите социални мрежи.

В своя защита от Белия дом посочиха, че според закон от 1978 г. цялата официална информация, засягаща президента, вицепрезидента и служителите от администрацията на САЩ, се събира и съхранява в архив. От администрацията на Обама твърдят, че този закон се простира и върху социалните мрежи и публичните коментари в тях, адресирани до президента или служителите на американската администрация.

През август от Белия дом са обявили конкурс за избор на фирма, която да се занимава с архивирането на материали от стопанисваните от институцията уеб страници във Facebook, Twitter, MySpace, Flickr, YouTube, Vimeo и Slideshare. Фирмата-победител ще трябва да събира коментари, тагове, графики, аудио и видео материали, публикувани от потребители, които не работят за Белия дом.

Говорителят на Белия дом обаче отказва да посочи кога е започнала практиката по събиране и съхраняване на коментари и колко ще струва новият договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още