IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google подкрепи Wikipedia с дарение от 2 млн. долара

Онлайн енциклопедията ще използва средствата, за да се справи с растящия си трафик и мултимедийни нужди

16:45 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google подкрепи Wikipedia с дарение от 2 млн. долара

Най-печелившата интернет компания в света – Google, дари 2 млн. долара в подкрепа на многоезичната безплатна онлайн енциклопедия Wikipedia. Wikipedia се поддържа от доброволци по целия свят и е един от най-посещаваните интернет сайтове през последните години, пише Wall Stret Journal.

Фондацията Wikimedia Foundation, която е собственик на Wikipedia, съобщи, че Google е дарил сумата за по-нататъшното развитие на популярната енциклопедия и стартирането на други проекти от нейните създатели. Създателят на енциклопедията Джими Уелс е публикувал новината още във вторник в Twitter, след което е последвало днешното официално съобщение на неправителствената организация.

Един от основателите на Google – Сергей Брин, смята, че Wikipedia е един от най-великите триумфи на интернет и безценен източник на информация за всеки, който е онлайн. Средствата, предоставени от Google на Wikipedia, ще бъдат използвани за технически проекти, които ще помогнат на онлайн енциклопедията да се справи с нарастващия си трафик и мултимедийни нужди.

Wikimedia Foundation разчита в момента на бази данни в два информационни центъра, разположени във Флорида и Амстердам. С разрастването на трафика, идващ от държави извън Европа и от САЩ, ще бъде важно фондацията да разшири своите информационни центрове в нови места. Wikimedia привлече 8 млн. долара дарения чрез специална кампания, организирана в началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още