IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите превръщат технологичните концерни в съюзници срещу тероризма

Деликатен въпрос е какво да се прави с екстремистки материали, които обаче не нарушават антитерористичните закони

12:11 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">&quot;Ислямска държава&ldquo; често използва социални медии, за да увеличава влиянието си. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

"Ислямска държава“ често използва социални медии, за да увеличава влиянието си. Снимка: Ройтерс

Клипове с убийства и рекламни послания

Преди всичко джихадистката групировка „Ислямска държава“ (IS) е известна с честата употреба на социалните медии за пропагандни цели. Екстремистите, които контролират големи части от Северен Ирак и Сирия, публикуват в интернет не само снимки или видеоклипове на убийства, но също така и реклами, с които искат да привличат на своя страна бойци от Запада.

Много европейски страни, освен Великобритания преди всичко Франция и Белгия, се опасяват, че материалите може да накарат още по-голям брой от техните сънародници да влязат в екстремистките групи в чужбина. Има голяма опасност тези екстремисти да извършват терористични атаки при завръщането си в родината.

Според данни на властите на Обединеното кралство средностатистически всяка седмица петима души от Великобритания заминават за Сирия или Ирак, за да се борят там в редиците на джихадистите. В същото време във Великобритания се увеличава броят на арестите на лица, които се третират като заподозрени в терор. В сряда британската полиция е задържала в хода на разследванията за гражданската война в Сирия независимо един от друг един мъж и една жена по подозрение в подготовка за терористични действия.

На този фон Великобритания и други държави засилват усилията си за изтриване на съмнително съдържание в интернет и издирване на извършителите на екстремистки послания. Полицията в Лондон, известна също с името Скотланд Ярд, отстранява всяка седмица по около 1000 такива интернет записа. Повечето от тях са свързани с Ирак или Сирия. Сред тях са клипове на обезглавявания и други убийства, изтезания или самоубийства.

„Трудно е да работи с материал, който може да бъде описан като екстремистки, но очевидно не е в противоречие с антитерористичните закони на Великобритания", казва високопоставен служител по сигурността в британското правителство. "Ние насърчаваме компаниите да обмислят сериозно дали такива материали са съвместими и следват техните собствени политики и разпоредби".

Следователи имат право да спират подозрителни сайтове

Представители на Европейския съюз вече са се срещали в началото на октомври с представители на Google, Facebook, Twitter и други компании и са дискутирали как онлайн пропагандата на терористичните групировки може да бъде преборена. Франция наскоро засили своите антитерористични закони. Оттогава законите позволяват на следователи да спират интернет достъпа за лица, които публично одобряват тероризма. В допълнение, следователите могат да спират сайтове, които считат за „терористични“. Мерките също така позволяват общо онлайн наблюдение на заподозрени в тероризъм лица.

Някои експерти в борбата с тероризма поставят под въпрос ефективността на увеличената държавна цензура за битката срещу екстремистите. Според Двафар Хюсеин, управляващ директор на базирания в Лондон мозъчен тръст Quilliam Foundation, такива начинания обикновено са скъпи и може дори да са контрапродуктивни. Ефективно би било според него да се подплатят със съдържание онлайн инициативи, които се противопоставят на екстремистките идеи – като например видеоклипове, които пародират тактиката на екстремистите за набиране на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още