IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook развива идеята си за интернет дрони

Компанията е изправена пред много предизвикателства, преди да пусне на свобода безпилотните апарати, доставящи интернет до откъснати райони

15:25 | 02.11.14 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;<em>Internet.org</em></p>

Снимка: Internet.org

Ако Facebook и Google изпълнят амбициозните си планове, всички хора по света ще получат достъп до интернет през следващите няколко десетилетия. Технологичните гиганти разполагат с парите, опита и решителността да постигнат целта си - да доставят интернет до откъснати региони на Земята, използвайки високолетящи балони и безпилотни самолети (дрони). Едно нещо обаче е сигурно - пътят ще бъде труден и дълъг.

“Трябва да изследваме границите на соларната технология, батериите и композитните материали,” коментира Яел Магуайър, инженерният директор на развойния център на Facebook - Connectivity Lab, по време на специална конференция в Ню Йорк. “Изправени сме пред много предизвикателства, преди да се похвалим със завършен дрон.”

Facebook основа Connectivity Lab по-рано през годината. Целите на новата лаборатория съвпадат с новото занимание на Марк Зукърбърг -  Internet.org, а именно да се построят много дрони, захранвани от слънчева енергия, с чиято помощ да се доставя интернет връзка по безжичен път на хора в откъснати райони на планетата. Малко след като Facebook обяви амбициозния си план, техните конкуренти от Google придобиха стартъп компанията Titan Aerospace, която разработва точно такива летателни апарати. Според Магуайър обаче, подобни проекти все още са много далеч от крайната си цел.

Компаниите са изправени пред значителни оперативни, технически и регулаторни проблеми. Само след като се справят с тях, техните технологии ще бъдат от полза на човечеството.

За да полетят, без да се налага да кацат в продължение на месеци или дори години, което ще се наложи, за да осигурят постоянна връзка, обяснява Магуайър, дроните на Facebook трябва да летят на много голяма височина - между 18 000 и 27 000 метра. Това условие поставя апаратите в деликатна ситуация по отношение на разрешителните, тъй като на практика не съществува правилник за летателна дейност на височина над 18 000 метра.

Facebook и конкурентите й трябва също така да открият начин да заобиколят законовите изисквания, според които зад всеки дрон трябва да стои един човек на земята, който да го управлява. Това би ограничило значително потенциала на иновацията като цяло. Като доказателство Магуайър напомня за проведена наскоро демонстрация на подобни дрони от британска компания. Само две седмици след началото на тестовете обаче организаторите ги прекратили, защото пилотите на земята трябвало да си починат.

“Все едно играеш компютърна игра в продължение на две седмици, без да почиваш,” казва Магуайър. “Нуждаем се от подходяща нормативна уредба, която ще позволи на един пилот да управлява 10 или 100 дрона. Трябва да уточним тези въпроси.”

Въпреки пречките Магуайър споделя, че очаква безпилотните самолети на Connectivity Lab да бъдат готови за тестове през следващата година. Къде ще бъдат проведени изпитанията все още не се знае. Компанията обаче е подбрала 21 локации в Латинска Америка, Азия и Африка, които отчаsно се нуждаят от подобна технология, за да получат обитателите им достъп до интернет.

Магуайър подчертава, че Facebook няма да ръководи проектите самостоятелно. В момента Зукърбърг и компания активно се оглеждат за подходящи партньори - правителства, общества и местния бизнес - които да помогнат за разгръщането на проектите.

“Ще бъде невероятно усилие. Да се опиташ да свържеш всички хора е проблемът на нашето поколение”, завършва Магуайър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още