IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биологичните лекарства - новата цел на Samsung

Компанията се насочва към нови пазари, което е тест за лидерството на младия Лий

10:06 | 19.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В едно от производствените помещения на Samsung машините бръмчат ден и нощ, за да създават един невероятен продукт за най-големия производител на смартфони в света – лекарства, борещи се с рака, разработени от Bristol-Myers Squibb, пише Wall Street Journal

Инвестицията от 2,74 млрд. долара на Samsung Group, която компанията направи през последните четири години в производствени фабрики и лаборатории за проучвания, е най-явният знак, че южнокорейският конгломерат не се задоволява единствено с това да бъде известен като един от топ производителите на потребителска електроника в света.

Вместо това Samsung се възползва от своя опит в производството на чипове и смартфони и залага на нов бизнес с биологични лекарства за най-големите фармацевтични имена в света. Целта на компанията – да стане най-големият производител по договори на биологични лекарства, които се правят от живи клетки, кръвни съставки и тъкани, а не от химикали, като идеята е с тях да се лекуват редица заболявания – от рак до артрит.

Усилията в тази посока са разглеждани като тест за Лий Дзие Юн, 47-годишният наследник на Samsung, който се очаква да поеме контрола над компанията. Анализаторите и инвеститорите наблюдават внимателно дали Лий може да се справи със задачата да води групата в нови бизнес сфери, както баща му Лий Кун Хъ, който получи инфаркт, направи, когато фирмата започна да се занимава с полупроводници и мобилни телефони.

По-младият Лий, който е вицепредседател на Samsung Electronics, смята биологичните лекарства за бързо развиваща се област, която може да помогне на компанията да генерира растеж с лекотата, с която това направиха смартфоните и чиповете.

Глобалните продажби на биологични лекарства се очаква да нараснат до 278 млрд. долара през 2020 г. от прогнозираните за тази година 184 млрд. долара, сочат данни на компанията за проучвания Evaluate.

Въпреки че това е само една трета от настоящите продажби на химически синтезирани лекарства, биологичните медикаменти предлагат по-високи маржове на печалба, твърдят анализаторите. Samsung смята, че приходите, които ще дойдат от производството на биологични лекарства, ще достигнат 42 млрд. долара до 2020 г. в сравнение с 28 млрд. долара през тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още