IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите оказват все по-голям натиск върху Yahoo

Част от акционерите настояват за незабавна продажба на интернет бизнеса на компанията

18:17 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мариса Майер.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мариса Майер. Снимка: архив Ройтерс

Част от основните акционери в Yahoo са притеснени, че основният интернет бизнес на компанията може да загуби стойността си, на която те искат да го продадат възможно най-скоро, пише Ройтерс.

Акционерите твърдят, че биха предпочели този ход, вместо да изчакат Yahoo да продължи да следва плана си за отделяне на операциите, включващи спортните и новинарските сайтове, както и популярната имейл услуга, без да плаща данъци.

Инвеститорите смятат, че би било по-добре компанията сега да понесе данъчен удар, отколкото стойността на акциите ѝ да спадне на по-късен етап. През 2015 г. книжата на компанията поевтиняха с 36%, което притесни инвеститорите, които се страхуват, че този спад може да продължи.

Част от акционерите с притеснени, че данъчните служби в САЩ (IRS) могат да оспорят липсата на облагане, което в крайна сметка ще доведе до плащането на големи данъци. IRS помогна на Yahoo да се откаже от предишния си план да отдели своя дял от китайския гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding, като заяви, че това не може да се случи без налагането на данъци.

Натискът върху мениджърите на Yahoo и върху Борда на директорите нарасна значително от ноември насам, когато Starboard Value LP, която притежава 0,75% от компанията и е 23-ият най-голям акционер в нея, призова фирмата да продаде своя основен бизнес, вместо да отдели дела си от Alibaba.

През декември Yahoo се отказа от плана с Alibaba и обяви, че вместо това ще отдели други свои активи, включително дела си в Yahoo Japan в самостоятелна компания. Сега тази нова стратегия е поставена под въпрос.

Canyon Capital Advisors, 30-ият по големина акционер в компанията, писа два пъти до борда на директорите през декември и поиска незабавно да се проучи продажбата на фирмата. Canyon, която има 0,60% дял в Yahoo, посочва в едно от писма, че една година е “твърде дълго да се чака” за отделяне на операциите.

Mason Capital, седмият най-голям акционер в Yahoo, също настоява за незабавна продажба, твърдят източници, запознати с въпроса.

Част от инвеститорите изразиха съмненията си през изминалата година за това дали планът на главния изпълнителен директор Мариса Майер да върне компанията към успеха ще съживи наистина Yahoo. По думите на въпросните инвеститори Майер е направила серия от неефективни придобивания

Освен това смятат, че е неспособна да спре продължаващия спад в стойността на медийния бизнес на компанията, ето защо настояват за смяната ѝ. Но някои анализатори твърдят, че не е ясно дали някой може да свърши по-добра работа при тези обстоятелства.

Когато отделянето на дела в Alibaba беше обявено, Майер разкри, че компанията работи над план за възраждане на своя основен бизнес. Въпросният план трябва да бъде обявен в началото на тази година, макар че компанията все още не е разкрила подробности.

Източник, близък до Starboard, твърди, че хедж фондът оценява основните операции на около 5 млрд. долара за някой стратегически купувач, като очакваните данъци ще са в размер на 1 млрд. долара. Сума, която не е никак малка, като се има предвид, че компанията иска да извлече максимално от стойността на подразделението.

Друг акционер, който е сред десетте най-големи, смята, че данъците ще са доста по-малки - между 400 и 800 млн. долара, като ще зависят от цената на продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още