IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Хелзинки до Франкфурт за 20 милисекунди - нов подводен кабел разбива рекорди

Финландия иска да се превърне в привлекателно място за операторите на центрове на данни

16:13 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Желанието на Финландия да се превърне в световен център за данни може да бъде подкрепено от поставянето на новия подводен кабел за пренос на данни с висока скорост, свързващ скандинавската страна директно с Германия, пише ZDNet.

Дългият 1172 км оптичен кабел е наречен C-Lion1 и е известен още като Северната дигитална магистрала. Той свързва Хелзинки и Росток и е заровен дълбоко на дъното на Балтийско море. Кабелът свързва съществуващите наземни мрежи в двете страни, подобрявайки капацитета им.

"Разполагаме с връзката с най-голям капацитет в света в момента“, коментира Юка-Пека Йоенсуу, изпълнителен вицепрезидент на Cinia Group, основната финландска държавна компания, която стои зад венчъра.

При последните тестове кабелът, който е съставен от осем двойки фиброоптични влакна, е постигнал капацитет на пренос от 144Tbps. Това е около 20% повече от очакваното при старта на конструирането, започнало през 2015 г. с доставчика на инфраструктура Alcatel-Lucent Submarine Networks, която сега е част от финландската Nokia.

"На теория капацитетът на една двойка влакна е 18 Tbps, като първоначално са предвидени 15 Tbps”, коментира Йоенсуу. „Това означава, че една връзка може да пренесе по-голяма част от скандинавския трафик на данни в момента“.

На практика кабелите за пренос на данни позволяват на цялото 5,5-милионно население на Финландия едновременно да има 25 Mbps връзка.

Според Cinia новата връзка ще свие преноса на данни от Финландия до Централна Европа до 20 милисекунди. Освен това ще освободи Финландия от това, че трябва да разчита на една връзка през Швеция и Дания за международния си пренос на данни и ще я освободи от необходимостта да се справя с шведските власти.

Финландия беше основната сила, стояща зад създаването на струващия 100 млн. евро (111,5 млн. долара) подводен кабел за пренос на данни. Тя инвестира 20 млн. евро в проекта.

Правителството вярва, че новата връзка ще помогне за насърчаването на дигиталния бизнес в страната и ще увеличи интереса на операторите на центрове за данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още