IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа, Азия и Силициевата долина - вплетени в технологичнaта битка

Трите технологични центъра на света трябва да намерят допирни точки, за да се справят с интернет предизвикателствата днес

15:25 | 15.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

И макар мнозина в Европа да негодуват срещу регулацията, която прави процесите много по-сложни и по-бавни, гигантите от Силициевата долина все повече узряват за идеята, че без адекватна регулация ситуацията съвсем скоро ще излезе извън контрол. Наскоро дори самият Марк Зукърбърг, под бремето на всичките главоболия на Facebook, призова за глобална регулация на интернет. Според него това е стъпалото, което трябва да бъде изкачено, за да могат тези негативни процеси да бъдат преобърнати - с диалог между бизнеса, правителствата, регулаторите и крайните потребители.

“Видяхме какво стана с Facebook и Силициевата долина. Facebook излезе и каза, че не може да реши нито един онлайн проблем без диалог с регулаторите. Истината е, че трябва да работим заедно”, допълни Декс Торик-Бартън.

Облаци на хоризонта

Отвъд призивите за диалог и съвместни действия, интернет остава доста турбулентна област, както в Силициевата долина, така и в Европа и Азия.

“Това, което ме притеснява, е развитието на интернет като цяло. 25 години бяхме благословени с отворен интернет. Член 13 [от новите правила за авторското право в ЕС - бел.а.] може да звучи добре, но ни разкри една голяма протекционистка картинка за това какъв може да бъде интернет в отделните страни. С този член ние казваме, че ще имаме специален интернет в Европа”, посочи още Андреас Екстрьом.

Разбира се, чуват се и други мнения. “Член 13 няма да е краят на интернет. Медийната индустрия е свикнала да бъде регулирана”, коментира от своя страна Ева Флекен.

По думите на Антонела Мей-Похтлер, специален съветник на федералния канцлер и ръководител на Think Austria, отговорността трябва да падне върху всички - върху компаниите и върху политиците.

“Проблемът с отговорността не значи, че не трябва да мислим за интелигентна регулация. Всички искаме добре функциониращ интернет”, твърди тя. “За да постигнем това, за да може Европа да е конкурентна, трябва заедно да мислим за нова регулация. Член 13 и GDPR не са перфектни, но ако питате банките за тяхната регулация, и те ще кажат, че не е перфектна. Въпросът е да имаме отправна точка”.

По думите ѝ Европа разполага с компаниите, разполага и с технологиите, остава само да им помогне да станат големи. Това може да се случи чрез развитието на технологичния сектор по начин, който да не елиминира конкуренцията, да защитава потребителите и континентът да стане лидер в интелигентното управление на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 5 години
Не виждам в какво, освен в регулациите, Европа е технологичен център. Покажете ми една европейска компания в първите 50.Останалото са чиновнически начинания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още